De Peueraar 19, maart 1992

Auteur: Eric Krebbers


Vredesmonument

Alweer 5 jaar leurt de gemeente met een vredesmonument. Vorige maand werd er opnieuw een plek aangewezen waar het glazen vierkant van 6 meter hoog zou kunnen komen te staan. Dat zou dan de vierde locatie zijn, na het Van der Werfpark, de Garenmarkt en het Huigpark (achter het Stadsbouwhuis). Het oog van wethouder Koek is nu opnieuw gevallen op de Garenmarkt, deze keer meer naar de Levendaal toe. Het honderdduizend gulden kostende monument is het onderwerp geweest van veel discussies tussen bewoners, kunstenaar, gemeente en de werkgroep Vredesmonument.

Het is de bedoeling dat het glazen vredesmonument de vrede symboliseert. Ik vind dat eigenlijk behoorlijk misplaatst. De meeste openbare gebouwenen bouwwerken symboliseren in mijn ogen namelijk oorlog. De fabrieken en warenhuizen symboliseren de oorlog van de rijken tegen de armen, het stadhuis de macht van de overheid over de burgers, de wegen de oorlog die de mens voert tegen de natuur (die hopelijk slechts ondergedoken is onder het asfalt), de scholen de militaristische disciplinering van de jeugd, de blote reclameborden symboliseren de veldtocht van de mannen tegen de vrouwen, de grimmende puien van de multinationale ondernemingen in het Bio-science Park de voortdurende bloedige bezetting van het Zuiden door het Noorden van de wereld en de slagerijen de kampen voor dieren die we bio-industrie noemen.

Voor mij lijkt het op een monument ter ere van de rijken en machtigen, zij hebben er immers vrede mee, met al die oorlogen. Stelletje huichelaars!

Terug