De Peueraar 19, maart 1992

Auteur: Eric Krebbers


Verzetje

Het grote reclamebord op de Kaasmarkt is doelwit geworden van een aantal voorbeeldige Leidse burgers, Het bord wordt gebruikt door vunzige lieden op zoek naar winst. De door hen ongevraagd aan ons opgedrongen taferelen en boodschappen werden netjes veranderd door onze stedelijke helden. Of was het er maar een? Maandag 10 februari was er een poster geplakt die een zich ontkledende vrouw toonde vergezeld door de tekst: "Voor je het weet is het weer..." Met mooie letters was daarbij geverfd: "zo'n goedkope reclame (k)reet."

Van deze poster was het onduidelijk waar die überhaupt toe diende, een nieuwe truc van de reclamemakers om de aandacht te trekken? De moordende onzekerheid omtrent de herkomst werd twee dagen later beëindigd toen een tweede poster de muur sierde, aangeboden door "vrij uit, de leukste auto-vakanties". De poster toonde dezelfde vrouw nu vrijwel helemaal in eva's-kostuum. Ze had echter van de actievoerders een mooie jurk en laarzen overgeschilderd gekregen. Stond haar goed. De bijbehorende tekst "Voor je het weet is het weer zomer" was veranderd in "voor je het weet is het weer zover: Gatvertentie".

Goede actie. Veel mensen hebben er even stil bij gestaan, en het is hen nu duidelijk dat niet iedereen alles maar pikt. En wie weet: goed voorbeeld doet goed volgen. Enne, wisten jullie dat "Vrij uit" bij Shell hoort?


Een reactie in Nieuwsweek

Terug