De Peueraar 22, juni 1992

Auteur:


Meiden en milieu

Zaterdag 16 mei was er in het Stathuis een middag voor meiden met als thema "Meiden en Milieu". Deze middag werd georganiseerd door de meidenwerksters in Leiden. De meidenmiddag is een jaarlijks terugkerend gebeurtenis; eerdere thema's waren meiden en dans, meiden en de 1990 maatregel (economische zelfstandigheid voor meiden en vrouwen). Een idee voor volgend jaar is meiden en kleding.

Er waren ongeveer 15 meiden. De geringe opkomst werd geweten aan het thema, dat niet zo trekt, en het prachtige weer waardoor iedereen liever buiten ging liggen zonnen. De meiden konden

Een leuk programma, maar jammer dat de meiden vooral geïnteresseerd waren in de Bodyshop en niet in de standjes en de film, en maar even in het ganzenbord. Ik vroeg me af of voor een meidendag niet beter gekozen kon worden voor een onderwerp dat meer heeft te maken met de positie van meiden in een seksistische samenleving. Al zou het ook interessant zijn om te wijzen op de overeenkomsten tussen de manier waarop meiden en vrouwen onderdrukt worden en hoe er met het milieu omgegaan wordt. Maar ik had al begrepen dat dat wat vergezocht werd gevonden voor deze dag. Als reden voor het kiezen van dit onderwerp zei een meidenwerkster dat ze iets politieks wilden doen. En dat Leiden een milieuvriendelijke stad is en dat zij daar bij aan wilden sluiten. Want meiden hebben ook met het milieu te maken, ze hebben ook lege walkmanbatterijen en ze zullen later vaak de boodschappen doen, dus dan kan dat maar het best milieuvriendelijk gebeuren. Ik besef dat weinig van deze meiden op een radicale meidengroep af zouden komen. Het lijkt me wel goed dat er iets voor en met deze meiden gebeurt. Toch heb ik erg mijn twijfels over het nut van zo'n middag. Waarom meiden aanspreken op hun uiterlijk door een standje van de Bodyshop? En op hun consumeergedrag, wat de hele middag door gebeurde. Kritisch consumeren is prima, maar lang niet genoeg.

Terug