De Peueraar 23/24, juli/augustus 1992

Auteur:


(boekrecensie)

Het killercondoom

Eindelijk een boekrecensie over een strip, meestal behoorlijk achtergesteld ten opzichte van de geschreven communicatievormen. Terwijl een beeldverhaal soms een even duidelijke - als het niet duidelijker is - indruk kan achterlaten. Het is jammer dat er op het gebied van radicaal-linkse politiek bijzonder weinig aan strips te krijgen is. Ergens in een obscuur links boekhandeltje vallen er nog wel exemplaren van RedRat en Ontuig te ontdekken, maar heeft iemand bijvoorbeeld ooit gehoord van V for Vendetta (het meesterwerk over een anarchistische verzetsstrijder in een toekomstig, fascistisch Engeland)?

Denk toch eens aan dit medium waar duizenden en duizenden kinderen mee opgroeien, wat een ongekend potentieel van revolutionairen. Maar goed, deze boekrecensie gaat niet zozeer over links-radicalisme, als wel over homo's. "Het killercondoom" is getekend door een homo-auteur en het handelt over het homowereldje in een grote Amerikaanse stad. In dit scene'tje is een condoom opgedoken met tandjes! Drama's en toestanden en een soort Clint Eastwood-achtige Bozo, inspecteur Makaroni, die de strijd aanbindt met dit vraatzuchtige voorbehoedmiddel. Het verhaal is simpel, doordrenkt met lugubere humor over afgebeten piemels en ballen, en toch spreekt het mij aan. Er wordt in deze strip op een bijzonder lompe manier met elkaar omgegaan zoals ik nooit zou willen in de echte wereld. Geneukt worden en neuken zonder een greintje liefde, maar dat heeft ook te maken met het feit dat het prostitutiesfeertje in dit boekje een belangrijke rol speelt. Waarom spreekt het mij aan? Ik denk omdat er geen enkel taboe vermeden wordt, overal wordt tegenaan geschopt. Ik vind het een bijzonder welkome afwisseling van alle dagelijkse keurslijfjes, die ik mijzelf en door anderen laat aandoen onder het mom van anti-seksisme, anti-racisme en anti-machisme. Soms bekruipt mij het gevoel dat ik geen scheet meer kan laten of ik word voor macho uitgemaakt.

Dat vind ik zo leuk aan het boekje. Niet zozeer de tekenstijl of het verhaal op zich, maar gewoon de lompheid en grofheid van het geheel, waarbij ik elke keer als ik lach de grondvesten van mijn zorgvuldig opgebouwd wereldbeeld hevig voel schudden. Overigens is het niet meer dan een vrolijk tussendoortje want van een echt hoogstaande strip valt hier absoluut niet te spreken.

Het Killercondoom, Ralf König. Uitgeverij: Pop Comics, 12,50.

Terug