De Peueraar 25, september 1992

Auteur: Autonome Barbabennos


Autonome Barbabennoos en McDonald's

Onderstaande persbericht ontvingen wij van de autonome Barbabennoos.

"Vandaag, zaterdag 4 juli, hebben wij, de autonome Barbabennoos, middels het vernielen van ruiten en het aanbrengen van leuzen, aanzienlijke schade aangericht bij de Zoetermeerse McDonald's-vestiging. De reden hiervoor geven wij bij deze.

McDonald's staat, zoals (verreweg) de meeste multinationals, garant voor de grove uitbuiting van mensen, andere dieren en milieu. In het arme zuiden, bij mensen beter bekend als de Derde Wereld, worden "kleine" boeren van hun - voor levensonderhoud gebruikte land - verdreven, daar er voer verbouwd moet worden voor de veestapels van multies als McDonald's. Als het land op is, wordt er simpelweg een stuk regenwoud verwijderd met de bekende gevolgen. McDonald's mag dan bij hoog en laag beweren dat "hun" vee niet op voormalig regenwoud graast, maar de onderzoeken wijzen daar wel op. Het voer dat niet ter plekke door de "productie-elementen" wordt veroberd komt terecht in de "noordelijke" bio-industrie waar McDonald's koeien daadwerkelijk al als hamburgers op elkaar gepakt zijn.

De geweldadige consumptie van dierlijke producten hier in het westen, door McDonald's gepropagandeerd en gevoed, is feitelijk een gigantische verspilling van voedsel. Voor een kilo vlees is acht kilo hoogwaardig plantaardig voedsel nodig. Als er in het westen 10 procent minder vlees zou worden gegeten, hoeven er dit jaar niet 40 miljoen mensen de hongerdood te sterven. Wij hebben alleen de aarde te verliezen. Onze strijd gaat eeuwig door. Wereld-vernietigers, we'll meet again!!"

Terug