De Peueraar 25, september 1992

Auteur: De mensen van 't Wespennest


Nieuw kraakcafé in leiden

Onderstaand bericht ontvingen wij van de mensen van de nieuwe kraakkroeg in Leiden.

"Er was eens... een kraakkroeg aan de Lammermarkt die De Angel heette, en die leefde niet lang en gelukkig, maar stierf te jong na een gruwelijke dood.

Na slechts een half jaar te hebben bestaan werd vrijwel de gehele drank- en voedselvoorraad gejat (tot aan de theezakjes toe). Het werd al snel duidelijk dat deze streek door enkele bewoners van het pand was geleverd, waarvan de rest trouwens mee profiteerde. De biologische sappen waren het enige dat overbleef, waarschijnlijk te gezond voor de 'klerelijers'. Hierdoor zag de bargroep het eerst helemaal niet meer zitten, maar gelukkig ontstond er al snel een nieuw initiatief op de Langebrug. Met een nieuwe groep mensen werd in het voorjaar van 1992 begonnen met het verbouwen van de garage van het pand tot een café-ruimte. Op 1 augustus werd de kroeg geopend onder de naam Overlast, inmiddels is dit dus gewijzigd in ''t Wespennest".

Voor de mensen die in de Angel hadden gewerkt, was het belangrijk dat het café ook werd gesteund door de bewonersgroep van de Langebrug. Dit was op de Lammermarkt duidelijk niet meer het geval geweest.

't Wespennest is een niet-commercieel café, dat gedraaid wordt door vrijwilligers. We kiezen ervoor om in principe alleen biologische producten in huis te hebben. Op die manier willen we onze bijdrage leveren aan een milieuvriendelijkere manier van leven. Het café dient ook als een ontmoetingsplaats voor een alternatief, kritisch denkend publiek. Ook is het de bedoeling om andere initiatieven waar we achter kunnen staan te (gaan) ondersteunen, zowel praktisch als in het verspreiden van informatie. De bar is voorlopig woensdag en zaterdag vanaf 16.00 uur geopend. Op zaterdag is er eetcafé en op de bar-avonden zal ook regelmatig swingmuziek gedraaid worden. Plannen voor de toekomst zijn thema-swingavonden, akoestische optredens en benefietavonden. Nieuwe ideeën zijn natuurlijk altijd welkom. En als je zin hebt om te deejayen, te koken of om op een andere manier mee te werken, laat het ons dan even weten.

Hopelijk staat 't Wespennest een betere toekomst te wachten dan De Angel. De enige (helaas zeer donkere) schaduw die nu over die toekomst wordt geworpen is afkomstig van de eigenaar van het pand. Die wil zo spoedig mogelijk de binnenkant van het pand alvast leegslopen. Als het volledig tegen zit zou die sloop al in oktober beginnen! En dat terwijl hij nog slechts schetsen van bouwplannen heeft, de gemeente meer bodemonderzoek wil voor het saneren van de grond en de monumentencommissie nog geen enkele toestemming heeft gegeven. Van werkelijk bouwen zal dus sowieso nog geen sprake zijn; wel van onbewoonbaar maken voor leegstand! Als het aan ons ligt komt daar niks van in. Kom in ieder geval eens langs nu het nog kan. We houden je op de hoogte!"

Terug