De Peueraar 25, september 1992

Auteur: Gerrit de Wit


Groencomplex en de pers

Het gekraakte Groencomplex aan de Langebrug en de Pieterkerkchoorsteeg wordt de laatste maanden steeds vanuit de pers aangevallen en zwart gemaakt. De bewoners van het pand zouden geluidsoverlast veroorzaken en het pand zou brandgevaarlijk zijn. Volgens de bewoners van het pand aan de Langebrug kloppen deze verdachtmakingen niet en zijn ze geheel uit hun verband gerukt. Enige verduidelijkingen.

Het Groencomplex is opgedeeld in twee aparte woongedeelten. Namelijk het gedeelte aan de Langebrug waar ongeveer negen mensen wonen, en het gedeelte aan de Pieterkerkchoorsteeg waar ongeveer twintig mensen wonen. Het is inderdaad zo dat er geluidsoverlast door de politie was geconstateerd, maar dit ging niet om het pand aan de Langebrug. Evenzo met de brandveiligheid. Dit wijst erop hoe ongenuanceerd en onjuist het Leidsch Dagblad bericht over het complex. De twee woongedeelten worden namelijk door de pers op 1 hoop gegooid. Deze onjuiste berichtgeving past precies in het kader van de criminalisering van de kraakbeweging in Leiden. Waar de 1 een enkel keertje voor wat geluidsoverlast zorgt, wordt de ander daarin ook zwart gemaakt. Twee vliegen in 1 klap, toch. Althans zo lijken de gemeente, politie en het Leidsch Dagblad te redeneren.

Het Groencomplex wordt ook nog vanuit een andere hoek belaagd. De nieuwe eigenaar, Mozia Investments BV, heeft een brief gestuurd, waarin de bewoners worden opgeroepen om per 31 september te verdwijnen uit het pand. Dit omdat de eigenaar met sloopwerkzaamheden wil beginnen. En hier gaat de schoen wringen. De bewoners hadden namelijk met de eigenaar een gebruikerscontract afgesloten, waarin stond dat de bewoners zouden vertrekken als de eigenaar wilde gaan verbouwen. Dat moment is nu aangebroken, maar voor een verbouwing waarbij gesloopt wordt heeft de eigenaar wel een vergunning nodig. En die heeft hij volgens de bewoners helemaal niet. Ten tweede zijn de gebruikerscontracten wel ondertekend door de bewoners, maar nog niet door de eigenaar. Althans de bewoners hebben nog niet zijn handtekening zien staan onder het contract. Zo'n papieren "overeenkomst" heeft dan ook weinig waarde waarop de eigenaar zich kan beroepen. Al met al lijkt het erop dat de bewoners er nog wel even kunnen zitten.

Terug