De Peueraar 25, september 1992

Auteur: Gerrit de Wit


De X: stand van zaken

Sinds december 1991 is de voormalige bioscoop "Rex" aan de Haarlemmerstraat gekraakt. Aangezien daarover nog nooit een letter in De Peueraar heeft gestaan, leek het ons wel tijd om er iets over te schrijven. Bij deze dus.

Toen het pand werd gekraakt, is men begonnen met het draaien van een nachtkroeg. Dat liep weer spoedig ten einde, omdat de Rex (nieuwe naam De X) geen vergunning had en de politie hierom nogal moeilijk ging doen. Hierna is men zich meer gaan richten op het organiseren van culturele activiteiten zonder winstoogmerk. Men vond het namelijk schandalig dat zo'n ruimte leeg stond, terwijl vele kleinere kunstenaars in Leiden en omgeving niet aan de bak kwamen bij de reguliere instellingen. Naast kleinere culturele activiteiten, zijn er tot nu toe twee "Rex-posities" gehouden. Hierbij werden films, foto's en schilderijen vertoond en traden cabaretiers en muzikanten op. De derde "Rex-positie" zal plaatsvinden op 12 september. Naast de "Rex-posities" is er nu ook elke donderdag- en vrijdagavond kunst café en op elke zondag wordt een film vertoond die om 16.00 uur begint.

In april van dit jaar had de eigenaresse van het pand, Ortje-Knuit, een kort geding aangespannen tegen de bewoners van het pand en degenen die De X draaiende hielden. Tijdens dit kort geding heeft De X duidelijk kunnen maken dat Ortje-Knuit het pand liet verkrotten en dat zij probeerden om het pand weer op te knappen en een functie te geven. Ortje-Knuit werd met haar eis in het ongelijk gesteld, met name omdat zij het spoedeisende karakter van het kort-geding niet aan kon tonen. Ortje is nu begonnen met een bodem-procedure. Het valt niet te hopen dat zij deze zal winnen, aangezien het duidelijk is dat Ortje niet serieus bezig is om nog iets met het pand te gaan doen.

Terug