De Peueraar 25, september 1992

Auteur: Gerrit de Wit


De Leidse beerput

Al bladerend door het Leidsch Dagblad van vrijdag 17 juli stuitten wij op een klein, weggemoffeld berichtje. "De ambtenaren op het stadhuis krijgen nieuwe toiletten. De huidige zijn sterk verouderd, vindt het gemeentebestuur, dat voor een fikse opknapbeurt zes ton op tafel wil leggen."

Hier zit een luchtje aan, bedachten wij. Zes ton. Zes ton voor een aantal schijthokken voor de meneren en mevrouwen van de elite. Nou nee, dank je. Wat is dit voor een geldverspillerij. Waarschijnlijk is het een drukfoutje, probeerden we onszelf nog gerust te stellen. "Geen zes ton maar 60.000, joh!"

Toch maar even uitzoeken. We gingen langs bij de informatiebalie van het stadhuis, alwaar we het krantenberichtje onder de neus van de baliemedewerkster duwden. "Jawel", zei ze. "Ja ja, voor zes ton worden de wc's vernieuwd. Ja, het lijkt veel geld, maar het valt wel mee hoor. Het gaat namelijk om wc's die in de oude stijl verbouwd worden. Als jullie er meer over willen horen, moet je naar het stadsbouwhuis bellen." Het valt wel mee zegt ze dan nog. Zes ton! 600.000 gulden.

Voordat we het stadsbouwhuis belden, gingen we eerst zelf op onderzoek uit in het stadhuis. Zo bekeken wij de nieuwe wc's en nog een aantal "oude" die nog onder handen genomen moesten worden. Wat ons bij deze "oude" wc's opviel, was dat ze helemaal niet zo uitgeleefd waren. Okee, een nieuw verfje aan de muur kon geen kwaad. Maar om nou de hele boel eruit te slopen om het de dames en heren bestuurders maar naar hun zin te maken, dat ging ons inziens toch wel erg ver. Een willekeurig mens zou volgens ons uiterst tevreden zijn geweest met de wc's in de oude stijl. Maar zo werkt het bij de gemeente blijkbaar niet. Niets is goed genoeg. In navolging van de imagoverbeteringspogingen in Leiden, probeert de gemeente van de eigen wc's ook een attractiepark te maken. Een bemarmerd park van zes ton waar de gemiddelde bezoeker toch wel 1 minuut verblijft. Bravo!

Na deze speurtocht belden we het stadsbouwhuis. We kregen te horen dat de kosten toch best wel meevielen. Dat het hard nodig was om zes ton in de nieuwe wc's te storten. Al met al probeerden ze bij het stadsbouwhuis fanatiek deze geldverspillerij goed te praten. En het ging toch wel om ongeveer 30 wc's.

Dat is toch wel zo'n 20.000 per wc. Nee, dat is niet niks dachten we wederom. Desgevraagd vertelde een loodgietersbedrijf ons nog dat zo'n bedrag inderdaad wat overdreven klonk. "Een nieuwe luxe wc, inclusief het uitbreken van sommige muren en een nieuwe deur, kost gemiddeld 3000 gulden.

Waar een kleine stad toch al niet groot in poogt te zijn.

Terug