De Peueraar 26, oktober 1992

Auteur: Eric Krebbers


Biologische boerenmarkt in Leiden

Op maandag 2 november is er in Leiden voor het eerst een biologische boerenmarkt. Vanachter 10 tot 15 kramen zullen producenten van biologische, dat wil zeggen onbespoten, producten hun waren verkopen. Het gaat dan om groenten, fruit, kaas en brood, maar bijvoorbeeld ook om bloemen. Voorlopig is de markt gepland op de 5 maandagen in november. Hoe het daarna verder gaat zal bepaald worden aan de hand van de gebleken interesse Het initiatief is genomen door Margje Vlasveld van De Groenen. Ze werkt bij het MIC-punt en heeft met behulp daarvan de markt georganiseerd. "De Groenen hadden wellicht minder medewerking van de gemeente gekregen dan het MIC-punt. Wij zijn niet in de gemeente vertegenwoordigd en dat maakt wel uit, weet je", vertelde Vlasveld ons toen we naar de initiatiefgroep van de markt vroegen.

De markt mag alleen op maandag gehouden worden, en niet op woensdag, vrijdag of zaterdag, opdat er geen problemen zouden ontstaan met, de middenstand. Voorzitter C. Verplancke van de Vereniging voor Ambulante Handel in het Leidsch Dagblad van 8 september: "Onze voorwaarde was dat het geen concurrentie mocht zijn." Op maandag, normaal een stille dag, kan de markt juist een mensentrekker worden. Dan mag hij dus wel. Merkwaardig trouwens dat in onze vrije markt economie een biologische markt pas acceptabel is op het moment dat hij niet concurreert. Blijkbaar zijn de "bespoten" boeren bang dat de mensen hun spullen niet meer motten als er ook milieu-vriendelijkere te koop zijn. Voor de precieze aanvangstijd en nadere berichten kan je de door de gemeente te plaatsen advertenties raadplegen.

Verder draait Vlasveld sinds kort op woensdag van 10 tot 5 het voedselvoorlichtingsbureau Meermin, ook in het MIC-punt. Je kan daar terecht met vragen over milieu-vriendelijke consumptie en productie. 'In de toekomst gaat Meermin ook lezingen organiseren over dit thema. "Je kan de biologische markt ook zien als het eerste initiatief van Meermin", aldus Vlasveld.

Terug