De Peueraar 27, november 1992

Auteur: Petra


NCO-perikelen

Ongeveer anderhalve maand geleden ben ik, namens politiek informatiecentrum De Invalshoek, begonnen met het versturen van onze protestbrief tegen de inhoud van de blauwgekleurde binnenpagina 5 van de tweede NCO-krant "500 jaar Amerika". Deze krant was een uitgave in het kader van 1492-1992. Onze protestbrief verscheen als bijlage bij Peueraar 25. Onze kritiek begon al bij de eerste zin van de advertentie: "500 jaar geleden ontdekte Columbus Amerika. Het was een geweldige ontdekking, want de wereld was in een keer twee keer zo groot." Columbus heeft Amerika niet ontdekt, een continent met mensen ontmoet je. Het woord "ontdekking" is misplaatst en misleidend. Verder was dit helemaal geen "geweldige ontdekking". Het gevolg ervan was namelijk 500 jaar kolonialisme, grondstoffenroof en volkerenmoord. In de rest van de advertentie wordt alleen nog gebabbeld over hoe geweldig het is om ontdekkingsreiziger te zijn. Er is geen aandacht voor de culturen van mensen in de Derde Wereld. Wel zijn er nog een hoop prijzen te winnen, de advertentie is namelijk gedaan onder het mom van een vrolijke kinderprijsvraag. De hoofdprijs is een reis naar Euro Disney, het paradepaardje van de dominantie van materialisme, fast-food cultuur en onpersooonlijkheid. Kortom: inhoudelijk om te huilen, en dat van de Nationale Commissie voorlichting en bewustwording Ontwikkelingssamenwerking.

We hebben de wereldwinkels gevraagd deze brief ondertekend naar ons terug te sturen. Tot nu toe hebben de volgende wereldwinkels dat gedaan: wereldwinkel Breskens, Dordrecht, Goes, Oosterhout, Wageningen, Deventer, Woerden, Epe, Gorinchem, Capelle aan de IJssel, Loppersum, Oastwedde/Vlagtwedde, Nijmegen, Zetten, Dongen, Oud Beyerland, Weert, Roden, Leiden, Delft, Oegstgeest, Nieuwegein, Hilversum, Nieuw Vennep, Boxtel, Doorn, Huizen, Haarlem, Vaassen, Drachten, Grou, Almelo, Hoek van Holland, Groningen, FAIR-andere handel Nijmegen en Derde Wereldcentrum Den Haag. Ook 20 individuen, boekhandel Manifest uit Leiden en boekhandel De Uitbuyt uit Nijmegen hebben onze brief onderschreven. Wij hebben al deze reacties aan de NCO gestuurd.

Ook hebben we een aantal linkse tijdschriften op de hoogte gesteld van onze protestbrief. Wat resulteerde in een interview met de NCO in Konfrontatie nr. 14 (en Lekker Fris nr. 34), wat ik iedereen kan aanraden te gaan lezen. Lekker Fris en actieblad NN hebben ook onze protestbrief geplaatst.

We zijn erg blij met deze reacties, het geeft voor ons aan dat er, behalve bij onder andere de NCO, helemaal geen sprake is van het einde der ideologieën. Wij vinden het belangrijk duidelijk te maken dat niet alles maar kan tegenwoordig. De NCO is zeker niet de enige die doet alsof dat wel zo is. Ook De Groene Amsterdammer plaatste een wanstaltige advertentie, deze was van een sigarettenmerk en had de tekst: "Het is maar goed dat Columbus Amerika ontdekt heeft."

Wij hopen dat de NCO, en andere grote organisaties en bladen, in hun streven een breder publiek te bereiken - en het grote geld van de adverteerders - voortaan niet zo in tegenstelling zullen handelen met de doelstellingen die zij pretenderen te hebben.

Terug