De Peueraar 27, november 1992

Auteur: Gerrit de Wit


Verder kraaknieuws

Het pand dat op de Breestraat 38 gekraakt was, is na anderhalve maand ontruimd. De rechter vond de argumenten van de eigenaar belangrijker dan die van de krakers. Het Hoogheemraadschap - de eigenaar - had na de kraakactie snel een reden in elkaar geflanst. Zij hadden opeens de begane grond nodig wegens nijpend kantoorruimtetekort. Er komen welgeteld 2 mensen van de afdeling voorlichting in de benedenruimte. Dit terwijl er 6 mensen in woonden. De rest van het pand zal voorlopig leeg blijven, want daar is (nog) geen kantoorbestemming voor. Wel woonbestemming, dus hadden de krakers tot 2 keer toe het voorstel gedaan dat zij op de eerste verdieping en verder zouden blijven wonen en het Hoogheemraadschap de begane grond in gebruik zou nemen. Maar helaas, het zou niet representatief zijn als er constant krakers in en uit de afdeling voorlichting zouden lopen. Wat een pech!

Op de Koningstraat, bij het enorme PTT-gebouw, is een kantoorruimte van de PTT gekraakt. De toekomst is niet al te somber. Er wonen ongeveer 7 mensen. Zij hebben trouwens nog een ruimte over die zij geschikt achten voor een kunstenaar. Ga gerust langs als het je wat lijkt.

Kraakkroeg Het Wespennest heeft daar haar deuren weer heropend. Zaterdags vanaf 18.00 uur eetcafé. De deur sluit om 23:30 uur, dit komt onder andere door een gebrek aan medewerkers. Als je zin hebt, meld je dan aan. Oh ja, 2x bellen.

Op de Koorevaarstraat is een gedeelte van de oude broodfabriek gekraakt. Ze hebben als buren de HTIB, een Turkse arbeidersvereniging. Tot nu toe alleen maar positieve reacties uit de buurt. De gemeente is eigenaar, maar het blijft nog een beetje vaag.

Op de Breestraat is een nieuw pand gekraakt, op de hoek met de Wolsteeg. De eigenaar heeft inmiddels al laten weten dat hij half december wil gaan verbouwen. Nogmaals, wat een pech.

Tot zover.

Terug