De Peueraar 31, maart 1993

Auteur: Gerrit de Wit


Nieuwe ontruimingstactieken?

In de laatste week van februari is Plantsoen 99 korte tijd gekraakt geweest. Dit prachtige pand aan de Singel stond 3 maanden leeg. Toen de krakers bezit namen van het huis bleek dat het net van eigenaar verwisseld was. Een toekomstige woongroep van oudere jongeren wilden daar in maart intrekken. Op de dag van de kraak kregen de bezetters al een brief van de advocaat dat ze eruit moesten. De dag erna kwamen de toekomstige bewoners bij de krakers op bezoek, zij kwamen overeen dat de krakers er uiterlijk binnen een week uit zouden zijn.

De volgende dag constateerden verbaasde krakers dat de makelaar van de oude eigenaar zich toegang had verschaft op een moment dat er nienand thuis was en alle spullen had laten weg brengen (naar later bleek door verhuisbedrijf Tipkes/Sipkes). Gestolen dus. Lokaalvredebreuk gepleegd dus. Daarbij maakte de makelaar, gebruik van een zware jongen en hond van vermoedelijk "Ed van Tol bouvierbewaking". De makelaar had de nieuwe eigenaren opgebeld en gezegd dat ze er die avond nog in konden, nu de krakers weg waren. Mis, die stonden met z'n tienen voor de deur en hadden inmiddels de politie gewaarschuwd. Na een uur onderhandelen wilde de witteboordencrimineel wel het pand verlaten, maar de gestolen spullen niet terugbrengen, die moesten de krakers zelf maar gaan halen. Dat deden ze met behulp van de nieuwe bewoners en hun auto's.

Het jatten van spullen schijnt een nieuwe tactiek van eigenaars/makelaars te zijn. In december gebeurde er namelijk iets identieks in de Van de Waalstraat. Mensen met pas gekraakte huizen van makelaars zullen voortaan op moeten passen voor in ieder geval Bob Oudsboorn makelaars en De Leeuw makelaars, en waarschijnlijk voor de rest ook. Want als zoiets eenmaal blijkt te werken, zal bijna elke huiseigenaar zoiets willen proberen. De krakers zijn er diezelfde avond nog uitgegaan. Het had weinig zin om in een leeg pand te zitten waar je binnen een week uit moet.

Terug