De Peueraar 31, maart 1993

Auteur:


(Plaatrecensie)

Progression or decline

Deze keer in plaats van een boekrecensie een plaatbespreking. Hopelijk zal dat niet incidenteel zijn, maar een regelmatig terugkerend onderdeel van de boekrecenties worden.

De Rotterdamse band Anarcrust heeft onlangs haar tweede lp uitgebracht, Progression or Decline. Zoals ze zelf zeggen, moet deze titel als een vraagstelling beschouwd worden en je tot nadenken stemmen. Dit kenmerkt hun hele houding. Bij de lp/cd zit een boekje met songteksten, die zowel in het nederlands als het engels verder uitgediept worden. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld moralisten, vriendschap, de grootscheepse vernietiging van de aarde ("Stupid, arrogant and fooled. Stupid is what we are when we think the environment can be saved by raising tax and gaz-prices. Arrogant, coz we are convinced time's left to save this planet. We are fooled by the knowledge that history shall be the guide to the future, not aware that we were trapped many year ago"), en systemen die voor oorlog zorgen:

"The lies they tell

systems, exploitation of humanity
systems, restrict your personality
systems, kill your individuality
systems, serve a small minority
systems are used to drill
systems always will kill"

Dit is in dit artikel erg beknopt weergegeven, de band zelf heeft er een cd-boekje van 24 bladzijden voor nodig. Van begin tot eind lezenswaardig, er blijkt vooral een grote betrokkenheid met al het onrecht op de wereld uit, alhoewel ik lang heb moeten zoeken om deze twee tekstfragmenten te vinden die ik de moeite waard vond om eruit te lichten. Wat ik hiermee wil zeggen is, dat ik hun ideeën goed vind, maar de manier waarop ze in teksten gegoten zijn is eerder, en vooral, beter gedaan. Nog een punt van kritiek, waarom moeten alle bandjes uit Nederland toch altijd in het engels zingen? Als de boodschap zo belangrijk is, lijkt mij dat je er dan ook voor zorgt dat in ieder geval in je eigen omgeving iedereen je volledig kan volgen. Ook mensen die geen engels kennen.

Zoals men kan zien is het vaak niet eenvoudig om een anarcho-hardcore band alleen maar te beoordelen op de muziek, de boodschap is namelijk vaak even belangrijk, voor mij krijgt de muziek daarmee een absolute meerwaarde. Maar de muziek op zich mag er ook zijn, gebaseerd op gitaar, drums, bas, en zang maken de vier bandleden energieke hardcore vol tempowisselingen, vrijwel nergens recht toe recht aan (dat wil zeggen het hele nummer een snelheid, een herkenbaar melodietje), wat het luisteren moeilijker maakt. Maar na een paar keer draaien begint de chaos wat gestructureerder te klinken en wordt het een heel sterke lp. Overigens maar 15 piek, dankzij het non-commerciële distributiesysteem K Baal, onderdeel van stichting Zooid

Progression or decline, Anarcrust. Uitgebracht door: Equality records/Zooid. Gedistribueerd door: K Baai, 15,-.

Terug