De Peueraar 32, april 1993

Auteur: Eric Krebbers


Rumoer rond rosse buurt

Leiden is sinds een maand of twee een sexclub 'rijker'. Club '97 heeft zich genesteld op de Maredijk, nummer 97. De buurtbewoners zijn er weinig mee ingenomen en verzetten zich er hevig tegen. Ze zeggen geen oog meer dicht te doen sinds de club geopend is. Taxi's met klanten en nieuwsgierige mannen rijden af en aan, aldus de buurtbewoners, en het straatje is nogal smal en de huisjes gehorig.

Nu kenmerkt de Maredijkhuurt zich door een hoge mate van gezamenlijkheid. Vorig jaar werden de bewoners bedreigd door wethouder Van Rij van Ruimtelijke Ordening. Die zei toen dat het buurtje in pakweg 15 jaar tegen de grond moest om plaats te maken voor kantoorkolossen. De buurt heeft zich toen eensgezind verzet en afgedwongen dat de wethouder zijn woorden introk. Hij moest garanderen dat de buurt zou blijven bestaan. Dit soort succesjes geeft de burger blijkbaar moed. In verband met de nieuwe sexclub werd een buurtvergadering uitgeroepen waaraan 80 mensen gehoor gaven. Men besloot dat de club diende te verdwijnen en lichtte de gemeente daarover in. Tevens besloot men regelmatig bij de deur van de club te posten om de hoerenlopers duidelijk te maken dat ze niet welkom zijn. Ze willen daarmee doorgaan totdat er niemand meer komt. Erg opschieten doet dat voorlopig niet, constateerden de buurtbewoners na een paar weken. Hun acties beperkten zich niet tot posten als we de eigenaar van de club "noem me maar Nico" mogen geloven (en het Leidsch Dagblad, want daar citeren we uit.) Nico's auto liep naar eigen zeggen een kras op en de politie stond een keer aan de deur omdat er iemand had gebeld dat er een vechtpartij was. Er werden ongevraagd 7 pizza's bezorgd en de bromfiets van een van de te huren vrouwen werd vernield. De buurtvereniging is ook een handtekeningen-actie begonnen. Een van de bewoners is wethouder De la Mar. Hij woont op nummer 79 en het schijnt voorgekomen te zijn dat taxichauffeurs de hoerenlopers per abuis bij hem afleverden. Dit ontlokte het huis-aan-huis reclameblad "Leids nieuwsblad" de ronduit walgelijke kop "Huis van Hans de la Mar Sexclub". Voorbeeldig staaltje riooljournalistiek.

Waarom wordt er zo heftig op de club gereageerd? Alleen vanwege de toegenomen verkeersdrukte of zit er meer achter? Het Leids Dagblad citeerde bewoners die dingen zeiden als: "je loopt hier toch niet meer zo lekker over straat als je weet dat je vlakbij een sexclub zit." De mensen zouden ook hun kinderen niet meer over straat durven laten gaan en vreesden binnenkort in een "rosse" buurt te wonen. Tot overmaat van ramp daalden de huizen van de buren maar liefst 15.000 gulden in waarde.

Maar 1 sexclub maakt nog geen rosse buurt. Het komt allemaal ietwat overtrokken over. Tot nu toe is bij mijn weten nog nooit ergens uit gebleken dat hoerenlopers wezenlijk anders van karakter of gewelddadiger zijn dan de 'gemiddelde' man. Voor zover die bestaat natuurlijk. Sterker nog, de hoerenloper is de gemiddelde man. En daarvan wonen er op de Maredijk heel wat, net zoals overal in de wereld. De meeste vrouwen lopen dan ook sowieso nergens "lekker over straat", ongeacht of er nu een sexclub in de buurt is. Je maakt ons niet wijs dat er in de Maredijkbuurt niet heel wat mannen met rode oortjes via hun beeldbuis een waanzinnige lading porno binnenhalen. En verhuren trouwens ook niet heel wat van de Maredijkers zelf ook hun lichaam voor 38 uur per week (minus atv-dagen) aan een baas? In hoeverre verandert zo'n sexclub nu echt iets aan zo'n wijk, kun je je afvragen.

Dit alles neemt niet weg dat "Nico" natuurlijk een klootzak is, net als ieder ander die mensen voor zich laat werken en daar slapend rijk van wordt. Of dat werk nu in de bouw, op kantoor of op bed plaatsvindt. "Nico" profiteert van zijn vrouwen en van andere klootzakken van mannen die vrouwen willen huren om aan hun gerief te komen. Emotioneel gehandicapte klootzakken van mannen die kennelijk niet in staat zijn een gelijkwaardige relatie met andere mensen te hebben.

"Nico" heeft zich illegaal gevestigd op de Maredijk. Een bordeel is een bedrijf en mag volgens de wet niet in een woonhuis gevestigd zijn. Nu blijkt die wet altijd erg flexibel te zijn en vooral te gelden voor mensen in de marges van de samenleving. Krakers die volgens die wet "illegaal" in een pand zitten maken al snel kennis met politie-knuppels. Vluchtelingen die "illegaal" in Nederland verblijven worden vliegensvlug gedeporteerd. Zo niet bij "illegale" activiteiten waar de macht zich schijnbaar mee kan identificeren. Waar wethouder Van Rij liefst de krakers zelf de nabijgelegen Lammermarkt uit zou willen knuppelen, pakt hij de illegaal gevestigde vrouwenverhuurder met fluwelen handschoenen aan: "We zullen de exploitant vertellen dat hij in overtreding is Hopelijk kunnen we dan in goed overleg tot een oplossing komen. Misschien kunnen we samen een plek vinden waar de sexclub wel toegestaan is."

Dus wie "Nico" en Van Rij een dezer dagen door de stad ziet lopen weet dat ze op zoek zijn naar een geschikte ruimte voor hun bordeel, niet naar vervangende woonruimte voor de vele ontruimde krakers in de stad.

Terug