De Peueraar 33, mei 1993

Auteur:


(Blad-recensie)

Spot, lesbisch magazine Leiden

Er is een nieuw kwartaalblad: Spot, lesbisch magazine Leiden. Het eerste nummer is in maart 1993 uitgekomen. Het is 32 pagina's dik en ziet er verzorgd uit, mede omdat het gedrukt is. Dit eerste nummer gaat voor een groot gedeelte over SM. Een jaar geleden was er op de LVL (Lesbische Vrouwen Leiden) een feest met een SM-act. Rond deze act ontstond een hoop commotie, dat nu maar eens tot een openlijke discussie moest leiden, aldus de maaksters van Spot. Maar SM is niet het enige waarover geschreven kan worden in Spot. Er gebeuren veel meer dingen in en rondom LVL waarover geschreven kan worden. Spot wil een blad zijn voor iedere LVL-bezoekster: vol informatie, discussie-onderwerpen , verhalen, reacties en ideeën.

Dit nummer is afwisselend, het bevat interviews, verhalen, een filmrecensie, een gedicht, een tekening en reacties op en informatie over wat er zich zoal afspeelt op de LVL. Als niet- (nauwelijks) LVL-bezoekster vond ik Spot toch interessant om te lezen. Het eerste artikel "Ongewenste visualiteiten op de dansvloer" is niet alleen voor LVL-bezoeksters herkenbaar. Het gaat over vrouwen die zich aanstellen op de dansvloer tijdens de vrijdagavonden op de LVL. Je kent ze vast wel, vrouwen die een constante act opvoeren. Op zo' n manier dat je er niet langs kan kijken. De schrijfster irriteert zich daaraan omdat zij de rol van toeschouwer toegewezen krijgt. Gedwongen om mee te spelen in hun act. De verhalen in Spot draaien om seksualiteit. Het ene verhaal gaat over SM, het andere over versierd worden.

Dat een groot gedeelte van het blad over seksualiteit gaat kan je een gevoel geven van "is er ook nog iets anders belangrijk?". Zelf vond ik het niet storend, omdat vrouwen met verschillende visies aan het woord worden gelaten. Een vrouw legt uit waarom ze lichamelijk en geestelijk onwel werd van de genoemde SM-act: "Op het moment dat een vrouw een andere naakte vrouw aan een hondenriem uit de nooduitgang trok werd het mij zeer slecht te moede. Niet iedereen heeft blijkbaar net als ik associaties met onderdrukking, marteling, mishandeling, noem maar op. Ik probeer ook het recht te erkennen van vrouwen die anders ervaren dan ik, probeer te praten zonder verder van elkaar te raken. Probeer hun 'ja' en mijn 'nee' te accepteren." Haar conclusie is dat van tevoren duidelijker moet zijn dat er een SM-act is. Of dat er aparte SM-avonden komen, als daaraan behoefte is.

Het interview "In bed met Sascha, alles wat je altijd al over Sascha wilde weten" is grappig door de ongelooflijke arrogantie van de geïnterviewde dame. Juist haar zelfverzekerdheid maakt misschien dat haar standpunten wel heel duidelijk verwoord zijn. Ze legt onomwonden uit wat er goed is aan SM: "Door SM leer je beter met de vele machtsspelletjes in het dagelijks leven omgaan. Ik ben er een stuk assertiever van geworden. In SM is het vereist dat je kunt zeggen: dat wil ik wel, dat wil ik niet, of: nu ga je te ver. Dat leer je, en dat is waardevol. SM gebeurt altijd in de sfeer van de bekende V's: Vrijwilligheid, Veiligheid (ook emotioneel!) en Vertrouwen. Die 3 punten zijn onmisbaar in het SM-spel. Zo worden er ook afspraken gemaakt en er is een stopwoord waarmee je op ieder gewenst moment het spel kan laten stoppen. Ik vind het juist heel feministisch om te doen wat je wilt en je eigen seksuele wensen te vervullen."

Ondanks deze uitleg was ik wat teleurgesteld door de invulling die de Clitclub, een nieuwe uitgaansgelegenheid voor potten, gaf aan het vernieuwend zijn: "Zo zijn er als onderdeel van de decoratie go-go-girls, dia-shows en af en toe een (striptease) act." Alsof het een tent voor mannen is. Het lijkt me erg vervreemdend wildvreemde vrouwen naakt een act op te zien voeren. Wie hier wel van houdt, zal ervoor naar Amsterdam moeten.

De informatie over LVL zelf gaat over de 30+ groep, de filmgroep, de praatgroepen en de bargroep. Leuk voor als je interesse in de LVL hebt. Verder bevat het blad wat bladvulling: een stuk over het Eerste Lesbische Sigarenrookgenootschap en een tekening die op geen enkele manier bij de rest van het blad aansluit. Al met al is Spot weer eens heel iets anders tussen de Leidse blaadjes, en is wat openheid en discussie nooit weg!

Spot, lesbisch magazine Leiden. Uitgave van Lesbische Vrouwen Leiden, maart 1993, 2,50.

Terug