De Peueraar 33, mei 1993

Auteur: De mensen van Medusa


(Ingezonden)

Ontbijtcafé Medusa geopend

Sinds half maart 1993 is er een kraak-eetcafé genaamd Medusa, op Morsweg 326 geopend. Dit initiatief is afkomstig van een groep mensen die ook al betrokken waren bij achtereenvolgens kraakkroeg De Angel en kraakcafé Het Wespennest. Het is nu alweer de vijfde keer in 3 jaar tijd dat er door ons een café-ruimte wordt ingericht. Telkens wanneer we verhuisden kwam de nadruk weer wat meer op biologisch/veganistisch eten te liggen. Vandaar dat we er nu voor gekozen hebben om met een ontbijtcafé op de zondag van start te gaan. Tussen 12.00 en 17.00 uur is er vers (eigengebakken!) brood, koffie, thee, sapjes, heerlijk broodbeleg en diverse taarten te krijgen. In de toekomst willen we ook nog 1 of 2 keer per week een warme maaltijd aanbieden.

De keuze voor biologisch-veganistisch eten lag voor ons voor de hand. Biologisch, omdat zowel het milieu als je eigen lijf vergiftigd worden met allerlei bestrijdingsmiddelen, chemische toevoegingen, enzovoort. Veganistisch, dat was een iets moeilijkere beslissing. We eten allemaal vegetarisch en enkelen van ons veganistisch. Juist voor mensen die veganist zijn, is het vrijwel onmogelijk om uit eten te gaan. En dat terwijl er net zoveel variatie en smaakvolle mogelijkheden zijn zonder ingrediënten waar dieren voor gebruikt zijn. Zo hebben we al op het menu gehad: olijvenspread, bonenpate, appelcrunch, uienbrood en de immens populaire worteltaart. En elke zondag wordt er weer iets anders op tafel gezet.

Naast bio/vega-eten willen we in de nabije toekomst ook andere activiteiten gaan ontwikkelen. Hiervoor ontbreekt ons op het moment de menskracht nog een beetje, dus initiatieven en inzet zijn welkom. Ons collectief draait puur op vrijwilligers en eventuele winst zal naar andere initiatieven gaan. Wat we met het eetcafé willen bereiken, is dat het een ontmoetingsplaats wordt waar in een gezellige sfeer de onderlinge contacten kunnen worden verstevigd. Tevens hopen we dat het een belangrijke functie in onze buurt zal kunnen oppikken, namelijk een overlegplek worden voor de gevarieerde straatbewoners om zo de sfeer en samenwerking in de straat te kunnen verbeteren.

Uit de bijna 2 maanden die we nu open zijn, blijkt dat ook mensen vanuit de hele stad graag op de zondagmiddag bij Medusa komen smullen, hetzij als ontbijt, hetzij als lunch. Dus kom eens langs op zondag, van 12.00. tot 17.00 uur bij eetcafé Medusa, Morsweg 326, Leiden.

Terug