De Peueraar 34, juni 1993

Auteur: Gerrit de Wit


Kraaknieuws

Er is veel gaande op het gebied van kraken in Leiden. De ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Een ondankbare taak voor een redactielid van een links blaadje: wat nu wordt verkondigd, kan morgen oud en achterhaald nieuws zijn. Hieronder vind je een aantal nieuwsflitsen. Actuelere informatie kun je bij het Kraakspreekuur Leiden verkrijgen.

Op dinsdag 17 mei diende het kort geding dat anti-kraakbureau Adhoc met 9 studenten had aangespannen tegen de krakers van Centraal, de gekraakte flat aan Stationsplein 12. Hun advocaat (E.N. Muller) kwam met een aantal verklaringen van studenten die stelden dat de benedenverdieping voor de kraak door hen als opslag- en oefenruimte werd gebruikt. Adhoc werd geprofileerd als een sociale instelling die belangeloos dakloze studenten huisvest. Het bureau maakt echter vette winsten op het verhuren van leegstaande panden aan kraakwachten, waar de bewoners vervolgens volkomen rechteloos wonen. Centraal brengt Adhoc jaarlijks 100.000 gulden op. Het betoog van Muller was vaag, beledigend en vol vooroordelen. Zo beweerde hij dat er in de flat aan grote groepen mensen harddrugs verkocht zouden worden. Voor rechter Van Delden stond het "als een paal boven water" dat de benedenverdieping ontruimd moest worden.

Op dinsdag 25 mei bracht de rechter een bezoek aan de flat in verband met de overige gekraakte verdiepingen (de vierde tot en met de elfde). Hiervoor heeft Adhoc geen beheerderscontract. De rechter constateerde dat de studenten een eigen voordeur/trappenhuis hebben, en dat ze daarnaast een trappenhuis met de krakers delen. Een van de krakers schatte de kans op een voor de krakers gunstige uitspraak op 6O procent. Op dinsdag 8 juni doet de rechter uitspraak. Op vrijdag 4 juni is er in Centraal weer een swingfeest en er wordt hard gewerkt aan een afscheidsfeest op vrijdag 18 juni (ervan uitgaande dat de benedenverdieping door de rechter pas na die datum aan de studenten wordt toegewezen).

Op donderdag 10 juni opent vanaf 21: OO uur de nieuwe kraakkroeg aan de Koppenhinksteeg 4 haar deuren. De kroeg bevindt zich rechts naast politiek infocentrum De Invalshoek. Om de hoek, op Hooglandsekerkgracht 4, zit al sinds 10 jaar boekhandel Manifest. Zo lijkt het erop alsof er een alternatief en links winkel-, info-, actie- en uitgaanscentrum in het hartje van de stad aan het ontstaan is.

Op vrijdag 11 juni, een dag na de opening, wordt er in de kersverse kraakkroeg de eerste informatie- en discussiebijeenkomst gehouden. Het kraakspreekuur Leiden organiseert dan vanaf 20:00 uur een overleg over de Leegstandswet, de nieuwe huisvestingswet die per 1 juli 1993 in werking treedt en die naar verwachting ook in Leiden grote gevolgen zal hebben. De nieuwe wet kan gemakkelijk worden uitgelegd als ontruimingswet. Na 1 juli is het kraken van een pand dat korter dan 1 jaar leeg staat, strafbaar op grond van het wetboek van Strafrecht. Het kraakspreekuur nodigt krakers en andere geïnteresseerden uit om over de nieuwe juridische situatie met elkaar te praten. Samenwerking tussen Leidse krakers is na 1 juli meer dan ooit noodzakelijk. Organisatie is kracht!

Op maandag 3 mei werd het Koetshuis op het landgoed Ter Wadding in Voorschoten gekraakt. Het pand ligt op een prachtige bomenrijke plaats, verscholen in het groen. De twee krakers zijn erg opgetogen over hun nieuwe woonomgeving. Volgens de krakers stond het koetshuis al jaren leeg. In het pand troffen ze hiervoor allerlei bewijzen aan: aan de muren bijvoorbeeld hingen PvdA-posters uit de jaren zeventig. Volgens een ambtenaar van de provincie stond het pand slechts 2 a 3 weken leeg: er zou een ambtenaar met gezin in hebben gewoond die pas kort geleden was verhuisd. Hoe eigenaardig! Het pand lag bezaaid met afval en troep. Hoe vreemd (en hoe vertrouwd in de oren klinkend) dat de gemeente Leiden wil besluiten om het pand te slopen net nu het pand is gekraakt! De aanvraag voor een sloopvergunning dateerde uit de tijd dat er een nieuwe weg over het landgoed was gepland. Inmiddels is deze weg aangelegd; hij loopt langs het landgoed. Voor deze weg hoeft het pand dus niet te wijken. Daarom heeft Bouw- en Woningtoezicht naar een andere reden gezocht om de sloopvergunning af te geven, namelijk de bouwvallige staat van het koetshuis. Volgens de krakers blijkt hieruit dat de sloop van het koetshuis niet zozeer te maken heeft met een weg, maar alles met het beleid van de gemeente Leiden om krakers snel uit gekraakte panden te krijgen door sloop- en bouwvergunningen af te geven. Andere voorbeelden van dit beleid zijn het Groen-complex aan de Langebrug en de Pieterskerkchoorsteeg en het Parmentier-complex aan de Lammermarkt. Het Parmentier-complex is overigens onlangs tegen de vlakte gegaan, tot groot verdriet van krakers en omwonenden. De weg is nu vrij voor een yuppenf lat met mega-discotheek (Koets-o-theek). Het kraakspreekuur Leiden heeft over het koetshuis een brief geschreven naar de gemeenteraad en het college. Volgens het kraakspreekuur "zou het de gemeente sieren wanneer deze een onafhankelijk onderzoek zou laten doen naar de bouwkundige staat van het pand, in plaats van zich te laten leiden door heersende anti-krakers-sentimentem in het ambtelijk apparaat." Het woord is nu aan de gemeente.

Terug