De Peueraar 38, oktober 1993

Auteur: Petra Schultz


Jongeren in protest

Donderdagavond 16 september hebben ongeveer 40 mensen het Kort Rapenburg een klein half uur bezet. Hierbij werden folders uitgedeeld met de volgende verklaring:

"De Leidse JIP, bestaande uit verschillende Leidse jongeren, studerend, werkend (betaald of onbetaald) of werkzoekend, heeft op dit moment het Kort Rapenburg bezet. Deze plaats is in de jaren dertig ook al het toneel geweest van verzet tegen de toenmalige regering. Werklozen verzamelden zich toen ook op het Kort Rapenburg na een uitspraak van een wethouder dat "Die werkloozen toch de hele dag maar zouden vissen", dit hebben de Leidse "steuntrekkers" die dag ook gedaan.

De weg van de regering loopt dood! Wij protesteren tegen de bezuinigingen van het kabinet die jongeren onevenredig zwaar treffen. Zoals de korting op de bijstand voor jongeren, de afschaffing van de bijstand voor jongeren onder de 21, de uitholling van de basisbeurs, de afschaffing van de huursubsidie voor jongeren en de korting op het minimumloon.

Met deze actie willen wij bekendheid geven aan onze problemen en mensen bewust maken van deze maatregelen en de gevolgen ervan voor jongeren. Verder willen wij een duidelijk signaal geven dat de huidige regering een andere weg in moet slaan."

Dat verschillende jongerenorganisaties en jongeren met elkaar samenwerken tegen de bezuinigingen is natuurlijk noodzakelijk, wil je kracht ontwikkelen tegenover de regering. De politie wist niets af van deze actie en had geen idee welke organisaties erachter zaten. Een geruststellend idee dat je iets kunt organiseren zonder dat de politie er alles van weet.

Op de terugweg reed nog een automobilist over de voeten van een demonstrant. De demonstrant werd boos, sloeg op de auto en werd tijdens het handgemeen dat daarna ontstond gearresteerd. Gelukkig was hij een half uurtje later weer vrij.

Vrijdag 17 september waren de Leidse jongerenorganisaties alweer actief. Deze keer werd de Sociale Dienst bezet, in de verklaring stond het volgende:

"Wij verlangen van de gemeente Leiden dat de verantwoordelijke wethouders voor sociale zaken, onderwijs en huisvesting onmiddellijk naar de Sociale Dienst komen om met ons te onderhandelen over de volgende eisen:

Na een uur bezetting kwamen Hans de la Mar (wethouder Sociale zaken en Milieu), Saskia Noorman (directrice Dienst Economische en sociale zaken) en Arjan Vermeulen (sectorhoofd Sociale Dienst) onderhandelen. Hieruit kwam natuurlijk niet dat de bovenstaande eisen werden ingewilligd. Zeker niet de door een van de actievoerders spontaan geformuleerde eis dat alle ambtenaren - die net als de wethouder en zijn ondergeschikten o zo solidair zijn - hun inkomen verder zouden delen met de uitkeringsgerechtigden. Op dit plan werd briesend gereageerd: Saskia Noorman maakte zelf wel uit of ze haar geld aan de NOVIB geeft of aan een uitkeringsgerechtigde en Hans de la Mar zei zelf arm te zijn. Uiteindelijk hebben alle onderhandelaars na afloop wel een verklaring ondertekend, deze kwam neer op het volgende:

Zo'n tweeënhalf uur na aanvang van de bezetting stonden de actievoerders weer buiten. Ik vraag me af: zou er iemand zijn die gelooft dat het regeringsbeleid gewijzigd zal worden omdat de gemeente Leiden hiervoor pleit en erop aandringt? En gelooft degene dan ook nog dat al het mogelijke ergens voor doen, inhoudt dat je er vriendelijk om vraagt?

Dezelfde avond kreeg dit verhaal nog een vervolg. Er was namelijk een bijeenkomst van PvdA-leden, om het verkiezingsprogramma van PvdA-Leiden voor het komend jaar te bespreken. De Jonge Socialisten (JS, jongeren van de PvdA) grepen deze gelegenheid aan om de aanwezigen te vragen de eisen van de jongerenacties te ondersteunen. De oudere PvdA-ers zeiden dat ze deze zaak van groot belang vonden. Ze vonden het zelfs zó belangrijk dat er maar beter niet over gepraat kon worden. Er zou over gepraat worden op een fractievergadering, dan was daar de tijd voor. Degene die de motie van de JS indiende hoopte dat het aan de orde zou komen bij de bespreking van het landelijke PvdA-programma: "Dan zullen ze het er wel over moeten hebben."

Terug