De Peueraar 39, november 1993

Auteur: Gerrit de Wit


Loterij als stembuslokkertje

Een ambtelijke werkgroep van de Leidse politiek heeft meerdere voorstellen gemaakt om ervoor te zorgen dat het kiezerspotentieel naar de gemeenteraadsverkiezingen wordt gesleurd. Deze werkgroep is aan de slag gegaan, nadat D'66 en PvdA eerder dit jaar hun bezorgdheid hadden geuit over het verwachte opkomstpercentage bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Dat de gemeente bezorgd is kan ik me voorstellen. Om te kunnen regeren, dicteren en frauderen in het huidige systeem zul je toch de bevolking zover moeten krijgen dat ze gaat stemmen. Hiertoe zul je als gemeente de bevolking het idee moeten geven dat zij inspraak heeft, dat zij haar eigen leven kan bepalen. De werkelijkheid is anders in deze 'democratie'. Als je stemt geef je een kleine minderheid in de samenleving de volmacht om over jou te regeren. De kleine minderheid zal vier jaar niet meer naar jouw mening vragen en zal heel hard haar eigen belangen gaan behartigen. Van alle mooie beloftes gedaan in de verkiezingscampagnes blijft niets meer over. Je zult vier jaar je bek moeten houden. Of je het hier mee eens bent of niet, je zult toe moeten geven dat politici de meest waanzinnige middelen aanwenden om de leegte van de huidige 'democratie' te verhullen.

Zo ook de voorstellen die de werkgroep maakte. Deze waren bedoeld voor intern gebruik, maar lekten uit toen de Socialistische Partij haar mond voorbij praatte tijdens een vergadering. In de voorstellen zouden Leidenaren naar de verkiezingen gelokt moeten worden door een loterij waaraan prijzen zijn verbonden en door een grabbelton om de kleintjes al op jonge leeftijd ervan te doordringen dat het fantastisch is om je leven in handen van anderen te leggen. En als je door middel van een spannende kermis kiezers kunt lokken, waarom niet!? Voor wat hoort wat. Jij staat je zelfbeschikkingsrecht af aan de gemeente en de gemeente geeft jou, indien je het gouden lot in handen hebt, een flesje wijn.

Volgens Bureau Voorlichting van de gemeente zijn deze voorstellen alweer van de baan. Ze waren meer bedoeld als motivatie voor gemeenteraadsleden om na te denken over onconventionelere manieren om de kiezers bij het leugen- en bedrogspelletje te betrekken. Maar dat ze dan toch met dit soort opwarmertjes komen geeft al veel aan hoe serieus de gemeente haar eigen politiek neemt.

Onderhand is er wel een ansichtkaart uitgekomen, die iedere persoon in Leiden krijgt als hij/zij 18 jaar oud wordt, waarin de jeugdige kiezer gemotiveerd wordt om te gaan stemmen. Het is een walgelijk kaartje. Burgermeester Goekoop staat erop met een aantal jonge mensen die het allemaal zo naar hun zin hebben. Ze zijn allemaal zo blij om door de politiek belazerd en gebruikt te worden. "Ha, ha, ha, en nu jij nog, jarige", zie ik Goekoop denken.

Terug