De Peueraar 41, januari 1994

Auteur: Ellen de Waard


Actie rond genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen

De Alternatieve Konsumenten Bond is een campagne begonnen tegen het toepassen en het op de markt brengen van genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen zonder dat de consument dit aan het product kan aflezen. De Peueraar onderschrijft het belang van deze campagne.

In de actiefolder van de Alternatieve Konsumenten Bond staat o.a. het volgende.

"In Nederland is sinds kort een spoedmaatregel novel-foods afgekondigd. Dit zijn onder meer genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen. Op EG-niveau wordt gewerkt aan een verordening die de Nederlandse spoedmaatregel zal vervangen. Mocht het EG-voorstel aangenomen worden, dan kunt u als consument binnenkort gentechnologisch geproduceerde voedingsmiddelen kopen zonder het te weten.

De EG-verordening houdt namelijk het volgende in:

Met behulp van twee voorgedrukte briefkaartjes kunnen mensen meedoen aan de campagne.

Het ene kaartje kun je opsturen naar een voedingsmiddelenbedrijf. Er wordt gevraagd welk standpunt dit bedrijf inneemt ten aanzien van genetische manipulatie binnen de voedselproductie en of ze er zelf gebruik van maken. Tevens wordt er gevraagd of men bereid is wel te etiketteren.

Met behulp van het andere kaartje kun je de hieronder beschreven eisen van de Alternatieve Konsumenten Bond onderschrijven. Deze zullen gebruik worden om het bedrijfsleven en de politiek onder druk te zetten.

De volgende eisen zijn geformuleerd.

Folders met kaarten ophalen bij: Voedselcoöperatie De Lachende Lazuli, Koppenhinksteeg 2, Leiden

Terug