De Peueraar 43, maart 1994

Auteur: Gerrit de Wit


Zebrapad-actie voor autovrije binnenstad

Zaterdag 12 februari is bij het zebrapad Blauwpoortsbrug-Haarlemmerstraat een actie voor een autovrije binnenstad gevoerd. Een half uur lang werd het autoverkeer vertraagd doordat 35 demonstranten veelvuldig van het zebrapad gebruik maakten. Automobilisten en voorbijgangers werden door de actievoerders geïnformeerd over de noodzaak de auto de binnenstad uit te bannen. Het volgende actiepamflet werd uitgedeeld:

"Binnenstad autovrij!

Het is hard nodig dat de auto eindelijk uit de binnenstad geweerd gaat worden. De auto is zeer vervuilend, energieverslindend, sfeer verziekend en onveilig. Wanneer de auto de binnenstad uit is betekent dit meer ruimte voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Meer ruimte voor groen, minder lawaai, minder uitlaatgassen, meer veiligheid op straat en een betere sfeer.

De voorstanders van de auto baseren zich op een aantal misverstanden. De auto zou de economie van de binnenstad ten goede komen. Dit blijkt echter een zeer dubieuze aanname. Diverse steden ervaren juist een beter florerende detailhandel bij een vermindering van het aantal auto's.

Winkeliers zouden klanten verliezen bij een autovrije binnenstad. Wanneer er eindelijk eens serieus begonnen wordt met het broodnodige verbeteren van het openbaar vervoer maak je het juist aantrekkelijker om naar de binnenstad te komen. Bovendien kunnen mensen nog altijd met de auto naar Leiden komen. Die kunnen ze op slechts een paar minuten lopen van de binnenstad parkeren.

De auto zou levendigheid in de stad brengen. Geweldig, die levendigheid, wanneer je geïrriteerd wordt door uitlaatgassen, motorlawaai, getoeter, en je drie keer moet uitkijken voor je de straat over kan steken. Uit enquêtes blijkt dat een groot deel van de bezoekers van de binnenstad juist veel last heeft van de auto's.

Het is hoog tijd dat het gebruik van de auto beperkt gaat worden, en dat deze heilige koe van zijn veel te hoge sokkel afgegooid wordt. Zeg ja tegen de autovrije binnenstad."

Tot zover de tekst van het actiepamflet. Dit pamflet richtte zich sterk op de bezwaren die de middenstand heeft tegen de 'binnenstad autoluw-plannen' van Wethouder Walenkamp. Een autovrije binnenstad zou namelijk volgens de organisatoren van de actie mede positieve gevolgen hebben voor de detailhandel in de stad. Niet vergeten moet worden dat het dezelfde detailhandel is die aktief en bewust steeds meer milieuvernietigende producten aan de mens probeert te brengen.

Het mooie aan deze actie was dat niet een autoluwe binnenstad centraal werd gesteld, maar een autovrije. Dat gaat weer een stap verder dan de plannen van wethouder Walenkamp. Alleen zal de milieuvernietiging door auto's niet ophouden bij de grenzen van die binnenstad. De auto's zullen ondanks autovrije of autoluwe zones gewoon hun gal uit blijven spuwen.

De actie zelf verliep vrij positief. Er werd flink gefolderd, over het zebrapad heen en weer gewandeld en twee jonge kinderen vonden dat zo machtig dat ze zich solidair met de actievoeders verklaarden; ze gingen mee lopen om de auto's te hinderen. De actie eindigde nogal abrupt. Ondanks dat de auto's, mondjesmaat, door konden blijven rijden, vond de tienkoppige politie het nodig om het zebrapad van actievoerders te ontdoen. Onder het motto 'actievrije binnenstad werden de actievoerders hardhandig tot over de singels geduwd, getrokken en gescholden. Ook werden actieborden van de actievoerders afgenomen en het water ingegooid.

Dinsdag 15 februari loodste Walenkamp de 'binnenstad autoluw-plannen' door de gemeenteraad. Zelfs GroenLinks ging enthousiast akkoord met het verkeersplan, waarvan zelfs de PvdA zei dat het een betreurenswaardig afgezwakte versie van het origineel was. Een plan waar de Leidse Milieuraad de vloer mee heeft aangeveegd. En voorzitter van de Milieuraad is Rob van Lint, die ironisch genoeg ook weer voorzitter is van GroenLinks.

Terug