De Peueraar 45, mei 1994

Auteur: Rianne Peeters


(ingezonden)

Open brief aan De Groenen

Onderstaande open brief schreef Rianne Peeters, raadslid van GroenLinks Leiden, op 25 april 1994 aan Margje Vlasveld, fractievoorzitter van Leiden Weer Gezellig/De Groenen.

"Beste Margje,

Tijdens een van de debatten georganiseerd door het Platform voor Duurzame ontwikkeling in het Scheepvaartmuseum, heeft Marten Bierman - de nummer 3 op jullie landelijke lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen - gevaarlijke en onthutsende uitspraken gedaan. In het verslag in De Volkskrant (19 april) over het debat over bevolkingsgroei en milieu wordt Bierman letterlijk geciteerd: "Iedere migrant die zich hier vestigt is een nieuwe aanslag op het milieu, omdat iedere migrant hetzelfde welvaartsniveau wil bereiken. En Nederland zit vol, fysiek en ecologisch." Hij pleit voor het sluiten van de grenzen en een consumptiedaling. Ik vind dit opmerkingen die tot vreemdelingenhaat aanzetten, giftig zijn, het politieke en maatschappelijke debat welbewust verzieken en inhoudelijk baarlijke nonsens. Hoe is het mogelijk dat zo'n prominente Tweede Kamerkandidaat (plaats 3) namens De Groenen dit kan beweren.

Omdat jij als fractievoorzitter van De Groenen de partij in de Leidse gemeenteraad vertegenwoordigt, hoop ik dat je in het openbaar afstand neemt van deze standpunten (en ze intern furieus bestrijdt).

Milieuproblemen verdienen een democratische en solidaire aanpak. Met Biermans uitlatingen plaatst De Groenen zich buiten een fatsoenlijk politiek debat; laat staan dat men zo'n partij serieus kan nemen in de aanpak van milieuproblemen of welke andere dan ook."

Terug