De Peueraar 47/48, juli/augustus 1994

Auteur: Ellen de Waard en Pauline Krebbers


Gemeenteraad vrouwvriendelijk?

In het Leidsch Dagblad van 8 maart lazen we dat de vrouwelijke gemeenteraadsleden in Leiden zich verenigd hebben in een platform. Het doel van het platform is om emancipatiezaken gezamenlijk aan te pakken. Vol verwachting informeerden we bij Edith van Middelkoop en Rianne Peeters van GroenLinks over de doelstellingen en hun verwachtingen van het platform. Volgens Edith van Middelkoop is het een informeel overleg, dat opgericht is omdat de emancipatiestandpunten van de vrouwelijke raadsleden veelal hetzelfde zijn. Door zich te verenigen menen de vrouwen elkaar beter te kunnen vinden binnen de gemeenteraad. Rianne Peeters denkt dat het platform wel een informeel karakter zal houden omdat de vrouwen in de eerste plaats vertegenwoordigsters van hun partij blijven.

Het eerste wapenfeit van het platform was het gezamenlijk inbrengen in een commissievergadering van het rapport van het landelijke onderzoek naar seksuele intimidatie binnen de politiekorpsen. Burgemeester Goekoop, tevens hoofd van de politie, stond er wel positief tegenover, aldus Van Middelkoop. Volgens ons is het nog maar de vraag of er uiteindelijk echt iets aan de seksistische instelling van politiemannen gedaan wordt. We denken niet dat dit mogelijk is binnen een dergelijke patriarchale instelling, maar ja.

Een andere actie van het platform, waar overigens niet alle vrouwen het mee eens waren, was het bezwaar aantekenen tegen het thema van de komende 3-oktoberoptocht. De optocht heeft dit jaar het thema "vrouwelijk vertoon" gekregen. Een aantal vrouwen van het platform zijn bang dat dit een vrouwonvriendelijke uitwerking met zich mee zal brengen, en terecht, lijkt ons. Vrouwelijk vertoon is in de praktijk namelijk al gauw 'de vrouw als lustobject'. De 3-oktobervereniging voelde zich in het kruis getast en reageerde verontwaardigd: dat zouden zij toch nóóit toelaten. Maar wat te denken van onze burgervader Goekoop die een erefunctie bekleedt binnen de 3-oktobervereniging en tijdens het afscheid van wethouder Hans de la Mar de enige vrouwelijke wethouder in Leiden 'de poes van het College' noemde?

Wij vragen ons af of een dergelijk platform wel echt zoden aan de feministische dijk zet. De gemeenteraad blijft een hiërarchisch bolwerk waarin mannen de touwtjes stevig in handen hebben, en die zullen ze niet zomaar afgeven. Maar op zich lijkt het een positief en dapper initiatief dat vrouwen zich, ongeacht politieke kleur, gezamenlijk inzetten om in een mannenbolwerk een geëmancipeerd geluid te laten horen.

Terug