De Peueraar 49, september 1994

Auteur: Harry Westerink


Nieuwe bajes in Alphen

Op 11 juli stroopte minister Aad Kosto de mouwen op. Hij had de eer om op die dag maar liefst drie eerste palen te slaan voor evenzoveel nieuwe gevangenissen. De gevangenissen worden gebouwd in Almere, Dordrecht en Alphen aan den Rijn. De bovenmodale bouwvakker had wat te vieren. Na jaren praten over het cellentekort wordt het aantal cellen in twee jaar tijd met meer dan 4500 uitgebreid. In 1996 zullen er in Nederland zo'n 13.000 cellen beschikbaar zijn. De drie nieuwe huizen van bewaring kunnen gezamenlijk 864 gevangenen herbergen. De gevangenis in Alphen, gevaarlijk dicht in de buurt van de stad waarin wij actief zijn, biedt plaats aan 288 gedetineerden.

De nieuwe bajes voor de Leidse regio wordt door bestuurders en politie met open armen ontvangen. De gevangenis is ook goed voor de werkgelegenheid, zo stelt men. Er kunnen ongeveer 230 mensen aan het werk. Volop reden tot juichen, nietwaar? Toch valt er altijd wel wat te zeuren. Als de gevangenis klaar is, in 1996, dan zijn er in Alphen ruim twee maal zoveel mensen bezig met het bewaken van boeven als met het vangen van boeven. De huidige politiesterkte in Alphen bedraagt een 'schamele' 102 agenten. Burgemeester Paats verklaarde tijdens de plechtigheid van de eerste paal dat uitbreiding van de politie dringend nodig is: "We zitten hier midden in de Randstad met al zijn criminaliteit, terwijl we even veel politie hebben als in Drenthe en Friesland." Schandalig natuurlijk, zeker gezien het grote aantal nog steeds loslopende boeven in het randstedelijke bedrijfsleven, de Tweede Kamer en de regering.

Het slaan van de eerste palen was een van Kosto's laatste daden als minister (in het nieuwe kabinet komt hij niet meer voor; heeft de man teveel stampij veroorzaakt?). Het werk deed hem zichtbaar genoegen; het komt immers sterk overeen met het uit het land rammen en beuken van illegalen. Het slaan van de palen was volgens Kosto "een heuglijk feit", al was het alleen maar "omdat er de vastberadenheid van het kabinet uit blijkt". Het doorzettingsvermogen van de vorige regering blijkt ook uit de vele beleidskeuzes die de tweedeling in de Nederlandse samenleving de afgelopen vier jaar verscherpte. De kloof tussen arm en rijk is door toedoen van het kabinet-Lubbers enorm vergroot. En wie armen zaait, zal criminelen oogsten.

Terug