De Peueraar 50, oktober 1994

Auteur: Gerrit de Wit


Leids studentenprotest

Dertig Leidse studenten hebben in de nacht van vier op vijf september een nachtwake gehouden op het Pieterskerkplein om te protesteren tegen de bezuinigingen van het paarse kabinet op het onderwijs. De studenten brachten de nacht gewapend met slaapzakken en studieboeken door. Het Leidsch Studenten Protest (LSP), organisator van de actie, stelde dat dit symbolisch is voor de toekomstige levensstijl van studenten als de bezuiniging van dertig procent op de studiefinanciering doorgaat. "De paarse nachtmerrie houdt de Leidse student wakker", aldus luidde het motto van de actie.

In de plannen van het kabinet zal er 1,5 miljard bezuinigd worden op het onderwijs. De cursusduur wordt van vier naar drie jaar teruggebracht en alleen de studenten die veel bijwerken, rijke ouders hebben en door de selectie heenkomen mogen dan nog in twee jaar een soort 'masterstitel' halen. Hiermee zal de kloof tussen rijk en arm alleen maar groter worden. Degenen met een 'masters-titel' zullen gaan behoren tot een klein elitair clubje van mensen met veel macht, geld en status. Verder zal er weer grof bezuinigd worden op de studiefinanciering, terwijl de basisbeurs al niet veel meer is dan ongeveer 460 gulden. De rest van het geld moet je dan maar bijlenen of je moet naast je studie veel kostbare tijd verspillen aan betaald werk. De gedachte achter het bijlenen is dat je later als je een goede baan hebt dat geld makkelijk terug kunt betalen. Ten eerste betaal je tienduizenden guldens niet even makkelijk terug en ten tweede moet je wel een baan zien te krijgen in een systeem waarin de werkeloosheid structureel groot is. En als je niet verzekerd bent van een baan pas je wel twee keer op voordat je een schuld aangaat.

Op vijf september werd voorafgaand aan de opening van het academisch jaar vanaf twee uur een manifestatie op het Pieterskerkplein gehouden. Om de aantasting van het hoger onderwijs te symboliseren gaven docenten in de open lucht college over onderwerpen waar nu al geen tijd meer voor is binnen het lesprogramma. Professor Icke ging in op de omvang van de voorgenomen bezuinigingen in het hoger onderwijs en de gevolgen daarvan. "Enerzijds is dat bedrag helemaal niet zo hoog: honderd piek per gezin. Dus om één lullige meier per familie uit te sparen worden een paar grote universiteiten om zeep gebracht." Als rechtstreekse gevolg van de bezuinigingen noemde hij het verdwijnen van extra colleges.

Bij de opening van het academisch jaar in de Pieterskerk sprak de decaan van de rechtenfaculteit. In zijn toespraak vergeleek hij zichzelf en andere leden van de universitaire gemeenschap met onzekere vogeltjes, belaagd door de paarse kat. "Maar laat men zich in Zoetermeer niet verkijken op onze schuchterheid. We laten ons allemaal tegelijk naar beneden vallen, en wedden dat we vliegen kunnen?", aldus de decaan.

Bij de opening werd ook een folder uitgedeeld waarin de actievoerders hun bezwaren uitlegden. "We krijgen een universiteit zonder studenten omdat studeren simpelweg te duur wordt. Of we krijgen studenten aan een universiteit die de naam universiteit nauwelijks waard is." De inhoud van het foldertje is verder niet echt noemenswaardig, aangezien het bol stond met verwijzingen naar de schade voor 'onze' internationale concurrentiepositie als gevolg van de nieuwe bezuinigingen. Slappe argumentatie om de hielen van het bedrijfsleven en de politici te likken, opdat zij in zullen zien dat de bezuinigingen ook 'hun' economie schade toebrengt. "Terwijl men nationaal en internationaal pleit voor versterking van de kennisinfrastructuur wordt deze in Nederland ondermijnd en de internationale concurrentiepositie daarmee geschaad. Ook het Verbond van Nederlandse Ondernemers (VNO) deelt deze mening met nadruk...", aldus een passage uit de folder. Jammer om jezelf als studentengroep te reduceren tot economische eenheid.

Maar goed, het blijft een feit dat de bezuinigingen totaal a-sociaal zijn. De zoveelste aanslag op het leven van jongeren.

Terug