De Peueraar 50, oktober 1994

Auteur: Eric Krebbers


PETA zegt: "eet geen kip!"

Heb je ze ook gezien? Die twee glossy posters van PeTa op het Leidse station? Ze baarden nogal wat opzien bij de reizigers. Ze zaten in zo'n lichtbak waar steeds andere posters langs komen draaien. Ik was direct enthousiast. Een radicale dierenstrijdclub met genoeg geld om zich posters op stations te kunnen veroorloven! De ene benadrukte dat 40% van de kippen in Nederland is besmet met de salmonellabacterie. Daardoor zijn er in Nederland 100.000 salmonella voedselinfecties per jaar. De andere poster maakte het gebrek aan ruimte in kippenfarms aanschouwelijk.

PeTa staat voor People for the Ethical Treatment of Animals. De organisatie werd in 1980 in de VS opgericht en heeft momenteel wereldwijd al meer dan een half miljoen donateurs. Op het hoofdkantoor in Washington werken 90 betaalde krachten en vele vrijwilligers (waarvan verreweg de meeste veganist). In de VS alleen al zijn er 500 lokale PeTa-actiegroepen. Inmiddels zijn er ook kantoren in Amsterdam, Hamburg en Londen. PeTa is niet de zoveelste organisatie voor dierenliefhebbers. De meeste organisaties, zoals bijvoorbeeld de Dierenbescherming, zeggen "slachten moet op een goede manier gebeuren" of "dieren in kooien moeten goed behandeld worden". PeTa zegt: "dieren moet je niet slachten of opsluiten." In het actieblad NN vertelde PeTa dat ze een anti-specicistische organisatie is. PeTa is tegen discriminatie van dieren, en dus ook voor gelijkwaardigheid tussen mensen. Een woordvoerder constateerde dat seksisme, racisme en dierenonderdrukking uit hetzelfde autoritaire denken voortkomt.

De bontindustrie noemde PeTa de legale tak van het Dierenbevrijdingsfront (ALF: Animal Liberation Front). PeTa zelf steekt haar sympathie voor ALF niet onder stoelen of banken, maar ontkent dat ze dezelfde mensen zijn. In tegenstelling tot ALF wil PeTa binnen de legale mogelijkheden blijven werken en beperkt de organisatie zich tot het geven van informatie en het opbouwen van politieke druk. Zo is de organisatie erin geslaagd de autogigant General Motors zover te krijgen dat ze hun botsproeven met varkens in auto's stopten. Ook heeft PeTa meerdere keren medewerkers undercover laten werken in dieronvriendelijke bedrijven. Stiekem gemaakte video's over de wantoestanden werden naar buiten gesmokkeld. Meedere keren heeft dat succes gehad en moesten de betreffende bedrijven bakzeil halen.

Bij een protestactie tegen de duivenjacht in de VS kwam het tot een confrontatie met de extreem-rechtse Ku Klux Klan. Die wilden het 'recht om te doden' verdedigen. Ook de politie is erg geïnteresseerd in PeTa. Met name sinds het ALF zich niet meer beperkt tot het bevrijden van dieren, maar ook economische schade aanricht bij dieronvriendelijke bedrijven.

Terug naar Nederland. De kleurrijke postercampagne zal ondersteund worden door talrijke acties van plaatselijke groepen. Het productschap Vlees, Vee en Eieren (die van "Zonder vlees blijf je iets missen...") is er helemaal niet blij mee. Voorzitter Rob Tazelaar (vroeger dierenwelzijnsman van de PvdA) vindt de actie onverantwoorde angstkwekerij. De gegevens die PeTa gebruikt betwist hij echter niet. Alleen de conclusie, "Eet geen kip", vind hij onzin. Gewoon door blijven eten is zijn advies. Als PeTa door gaat met deze campagne zal er een proces volgen, zo dreigde hij. PeTa ziet geen reden om te stoppen. Scharrelkippen ziet PeTa niet als oplossing. De kippen zijn ook dan niet vrij en worden nog steeds gedood. De boeren blijven de dieren als voedselmachines zien. Een blik in een vakblad van deze industrie maakt dat duidelijk, aldus PeTa.

Terug