De Peueraar 52, december 1994

Auteur: Ellen de Waard


Er broeit iets in Leiden, en de rest van de wereld!

Op 9, 10 en 11 december zullen er talloze activiteiten plaatsvinden rondom het gigantisch grote energieverbruik in de (westerse) wereld en de gevolgen daarvan voor het milieu. De landelijke Vereniging Milieudefensie heeft een tocht met een zogenaamde broeiboot langs 30 gemeenten in Nederland georganiseerd. In Leiden hebben talloze vrijwilligersgroepen, actief op het gebied van het milieu en de Derde Wereld, het programma op soms inspirerende wijze ingekleurd. Dit in samenwerking met de gemeente, het Derde Wereld Centrum, Energie- en Watervoorziening Rijnland (EWR).

Het doel van de broeiboot is enerzijds het enorme energiegebruik in Nederland aan de kaak te stellen en energiebesparing te stimuleren en anderzijds hulp te bieden aan energieprojecten in de Derde Wereld. In de tentoonstelling op de broeiboot staat het Aziatische land Bhutan centraal. Een inwoner van Nederland gebruikt 550 keer zoveel energie als een inwoner van Bhutan. Omdat energie een schaars goed is in de afgelegen bergdorpen blijkt zonne-energie een goede oplossing. Steeds vaker verschijnen zonnepanelen op de daken van huizen en tempels.

Op en om de broeiboot vinden verder tal van publieksactiviteiten plaats, zoals workshops, lezingen, theater en nog veel meer. De boot wordt op 9 december feestelijk 'geopend'. Die dag vindt er onder andere een lezing plaats over welk effect de taakverdeling tussen vrouwen en mannen op het milieu heeft. Daarbij komt ook de vraag naar voren of energiebesparing vooral op vrouwen neerkomt. Het is ook mogelijk aan een wandeling door de Leidse binnenstad mee te doen waarbij de invloed van de zure regen op de stad en het milieu centraal staat.

Het programma van zaterdag 10 december is ingevuld met allerlei 'doe'-activiteiten voor jong en oud. Er is een informatiebeurs over energiebesparing en er zijn een aantal podiumactiviteiten op touw gezet. Daarnaast worden er onder andere gedichten voorgedragen, is er poppenkast voor kinderen en kan er muziek worden beluisterd en gemaakt worden. Ook is er een cabaretvoorstelling van Ecoline. Alles uiteraard rond het thema energie en besparing.

Wat politiek van belang is is dat die middag diverse gemeenten uit de Leidse regio nieuwe milieumaatregelen bekend zullen maken. Leiden heeft jaren geleden het Klimaatverbond ondertekend. In de praktijk hebben we daarvan helaas niet erg verreikende uitwerkingen gezien. De invoering van een echte autovrije binnenstad laat nog altijd op zich wachten!

De zondag heeft een wat vreemde invulling middels kerkdiensten gekregen. Interessanter kan het debat, dat door de landelijke Milieudefensie en de Evert Vermeer Stichting is georganiseerd, worden. Helaas is op dit moment niet bekend wat precies het onderwerp van het debat is, evenmin wie de spreker zullen zijn. Conclusies en aanbevelingen zullen overhandigd worden aan het kabinet.

Alhoewel de broeiboot een mooi initiatief is zou je toch mogen verwachten dat zo'n beetje iedereen wel weet hoe slecht het er met het milieu voor staat. Geen woorden dus, maar daden!

Ook voor en na deze 3 dagen vinden er activiteiten plaats in het kader van het milieu. Op woensdag 14 december organiseert Stichting América Latina een discussie over de gevolgen van een megaproject in Chili voor de opwekking van energie met behulp van stuwdammen. Een vertegenwoordiger van de Mapuche-indianen zal de rampzalige gevolgen van de bouw voor de inheemse bevolking toelichten.

Voor wie nieuwsgierig is geworden: de broeiboot zal in de Passantenhaven (de haven bij de Zijlpoort) komen te liggen; daar vinden de meeste activiteiten plaats. Bij de gemeente, politiek informatiecentrum De Invalshoek en het Derde Wereld Centrum, Oude Rijn 44, is een overzicht te krijgen van de precieze tijden van alle activiteiten.

Terug