Lokaal Kabaal 0, februari 1995

Auteur: Harry Westerink


Pand in eigen hand!

In de panden Hooglandsekerkgracht 4 en Koppenhinksteeg 2 en 4 in Leiden gebeurt het. Daar geven een hoop mensen vorm aan progressieve politiek en alternatieve cultuur. Maar zijn andere Leidenaren hiervan wel voldoende op de hoogte?

Hoog tijd voor een open huis in de panden, aldus de gebruikers en huurders van de panden. Belangstellenden kunnen op 25 februari (nader) kennismaken met deze groeperingen (zie kader). Op de open dag zullen tevens aankoopplannen gepresenteerd worden. Deze omvatten het scheppen van betaalbare kantoor-, ontspannings-, ontmoetings- en woonruimte voor ideële groeperingen. Daaraan is in Leiden een groot gebrek.

Aankoopplannen

De plannen vormen een alternatief voor het renovatieplan van de gemeente Leiden. Zij wil op Koppenhinksteeg 2 en 4 koopwoningen realiseren. Als het gemeenteplan doorgang vindt moeten de gebruikers en huurders uit de panden verdwijnen. Tijdens de open dag is er een rondleiding voor gemeenteraadsleden. De organisaties willen hen ervan overtuigen dat de alternatieve plannen uitstekend passen in het aantrekkelijk maken van de stad. Binnenkort zal de commissie Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening moeten beslissen of het plan van de gemeente doorgang kan vinden of dat het plan van de gebruikers en huurders een kans mag krijgen.

Programma

Het programma kent een middag- en een avondgedeelte. In activiteitencentrum Bar en Boos presenteren de organisaties zichzelf van 14.00 tot 18.00 uur. Er is een kinderprogramma met schminken en knutselen en een optreden met Ierse en Schotse folkmuziek. Vanaf 16.00 uur gaat de rondleiding door de drie panden van start. Na afloop kan men napraten onder het genot van een hapje en een drankje. Om 20.00 uur wordt er in Bar en Boos een kritische videofilm vertoond over de American Nazi Party. Om 21.30 uur is er een alternatieve modeshow gepland. Daarna treedt de band Lumpyhead op met aanstekelijke folkmuziek. Als afsluiting van de dag staat er een swingfeest op het programma. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de organisatoren van de open dag (adres: Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, 071-127619).

In de panden zijn gevestigd:

Hooglandsekerkgracht 4

Koppenhinksteeg 2

Koppenhinksteeg 4

Terug