Lokaal Kabaal 0, februari 1995

Auteur: Eric Krebbers


Milieudefensie mobiliseert alle krachten

Schiphol voert vuile oorlog verder op

Deze maand beslist het kabinet over de uitbreiding van Schiphol. De beide Kamers volgen rond de zomer. De milieubeweging en de luchthaven zijn verwikkeld in een 'vuile oorlog'.

Vier jaar geleden werd de zogenaamde "dubbele doelstelling" gelanceerd: groei van de nationale luchthaven moet gepaard gaan met verbetering van het milieu. Alle uitbreidingsplannen moeten getoetst worden aan milieu-eisen. De milieu-rapporten van de overheid en de Schiphol-directie vliegen je sindsdien om de oren. Ze puilen uit van de halve waarheden. Ook regelrechte leugens gaat men niet uit de weg. Economische groei en een schoner milieu laten zich nu eenmaal niet verenigen. Het valt niet te ontkennen dat het vliegverkeer een enorme bijdrage levert aan onder meer het broeikas-effect, de smogvorming, de verzuring en de afbraak van de ozonlaag.

Schiphol beweert bijvoorbeeld dat haar groeiende uitstoot van gifgassen gecompenseerd zal worden door de afname van die van het autoverkeer. Het vaderlandse wagenpark groeit echter jaarlijks met liefst 200.000 auto's. Onlangs kwam Schiphol uit de bus als Europa's snelst groeiende luchthaven.

Ambtelijke woede

Zes gemeenten uit de Leidse regio reageerden op de hemeltergende rapporten met een voor ambtelijke begrippen laaiende inspraakreactie. Ook vele burgers kwamen in het geweer. Milieudefensie legde kontakten met vele plaatselijke anti-Schiphol actiecomités en kocht twee stukken grond op de plek van de nieuwe baan. Maar liefst 4500 mensen en organisaties werden mede-eigenaar van dit Bulderbos. Onteigeningsprocedures kunnen de uitbreiding voorkomen tot 2003.

Geslaagde impulsaankoop

Onlangs kocht wethouder Hans de Goede na een avondje tv-kijken twee-en-halve vierkante meter Bulderbos voor Leiden. Nova overtuigde hem ervan dat de inspraakprocedures niet meer dan "een wassen neus" zijn. Zijn impulsaankoop past precies in de plannen van de milieubeweging om het "maatschappelijk middenveld" te mobiliseren. Schiphols uitbreiding moet het gesprek van de dag worden en vakbonden, kerken, lagere overheden en bedrijven moeten kleingrondbezitter worden.

Onze dappere wethouder werd door zijn gemeenteraad op het matje geroepen. Hij had niet van tevoren overlegd, maar hoefde het postzegeltje grond niet te verkopen. Pas als Schiphols groei erdoor vertraagd wordt moet hij het van de hand doen. De Goede verklaarde "vanzelfsprekend niet tegen uitbreiding te zijn." Ondertussen ging het nieuws over zijn moedige stap wél als een lopend vuurtje door het land. De Schiphol-directie gaf toe met het bos in haar maag te zitten en besloot twijfel te zaaien bij toekomstige landeigenaren. Het Bulderbos, zo loog men, zou de aanleg van een nieuwe baan niet hinderen omdat het ernaast zou liggen.

Vuile oorlog

De provincie sprak Schiphols beweringen tegen en Wijnand Duyvendak, Milieudefensies campagneleider, sprak van een vuile oorlog. Mocht Schiphol haar beton werkelijk niet meer over het bos willen storten dan is ze verplicht een nieuw plan in te dienen. En dat betekent een nieuwe Milieu Effecten Rapportage (MER) en nog meer vertraging. Schiphol betrok ook B&W van Leiden in haar vuile oorlog. Ze schreef diverse verwarring zaaiende brieven aan B&W. Zonder extra baan zou Leiden juist meer overlast krijgen, zo dreigde de luchthaven. Een extra strook beton zou de volgens haar onvermijdelijke groei van het luchtverkeer in andere banen leiden, niet meer over de Kaag en de Merenwijk.

Omsingeling

Ook bij Milieudefensie zitten ze niet stil. Op 18 juni zullen in steden die geluidshinder ondervinden 's ochtends acties plaatsvinden. In de loop van de dag zullen alle activisten bijeenkomen op Schiphol om de verkeerstoren te omsingelen. Milieudefensie rekent op 5000 mensen. Vooral plaatsen als Amsterdam en Leiden, waar men veel last heeft, zouden flink wat mensen op de been moeten brengen. In het najaar is er een massale demonstratie. Ook sluit de milieu-organisatie blokkades niet uit.

Overal in het land worden nu Schiphol-alarm groepen opgericht. Wil je meehelpen bij het organiseren van de acties? Bel dan de landelijke vereniging Milieudefensie (020-6221366). Zij zullen je in contact brengen met de dichtstbijzijnde alarm-groep.

Terug