Lokaal Kabaal 2, april 1995

Auteur: Ellen de Waard en Harry Westerink


Buurt in actie voor behoud van groenvoorziening

Wordt het Noorderpark afgeschreven?

Buurtbewoners rond het Noorderpark zijn bang dat een groot deel van hun groenvoorziening wordt opgeofferd aan de bouw van een verpleegtehuis en 69 aanleunwoningen. Ze vinden dat de gemeente hen verkeerd heeft voorgelicht.

In april vorig jaar hield de gemeente een voorlichtingsavond over de voorgenomen bouwplannen. Tijdens die bijeenkomst bleek dat de plannen niet alleen betrekking hadden op het terrein van de voormalige school de Noorderkring, maar ook op een deel van het Noorderpark. 30 tot 40% van het park zou verdwijnen. De plannen waren nog niet uitgewerkt. Aanwezige ambtenaren zegden toe de bewoners op de hoogte te houden van de verdere ontwikkelingen.

Tijdens die avond ontstond echter al de eerste verwarring. Hoewel ter sprake kwam dat er ook "in" het park gebouwd zou worden, staan in het plan zelf de woorden "grenzend aan het Noorderpark".

Sociale functie

Daniël Young is oprichter van de vereniging Vrienden van het Noorderpark. "Wij willen heel Leiden-Noord leefbaar houden. Het park is heel belangrijk voor de buurt. Het vervult een sociale functie. De kinderen kunnen er spelen. Mensen gaan er picknicken. Ik woon hier nu negen jaar en steeds meer voorzieningen worden afgebroken. Het is een dumpwijk geworden. De wijkbibliotheek wordt door de bezuinigingen bedreigd met sluiting. Het buurthuis heeft voor bepaalde groepen een te hoge drempel. Jongeren kunnen alleen maar op straat rondhangen. Behalve het park is er hier geen echte ontmoetingsplek voor mensen. En dan wordt het ook nog eens zo slecht onderhouden", aldus Young.

Niet zeuren

In januari kondigde de gemeente aan dat een aantal bomen verplaatst of gekapt zou worden, vooruitlopend op de mogelijk af te geven bouwvergunning. Kort daarop merkten buurtbewoners dat er al bomen waren gekapt. Zij wilden bezwaar aantekenen, maar hoorden van de gemeente dat de inspraakperiode al beëindigd was. De Vrienden van het Noorderpark hebben toen een schorsingsverzoek bij de rechtbank ingediend. De rechter besliste dat de bomen niet verplaatst of gekapt mogen worden totdat er een bouwvergunning afgegeven is.

De buurt is boos dat de gemeente hen zo slecht op de hoogte heeft gehouden. De gemeente stelt zich op het formele standpunt dat de inspraakperiode in de Stadskrant is aangekondigd en dat de bouwplannen ter inzage bij de gemeente hebben gelegen. Dat is veel buurtbewoners ontgaan. Bram Pater van Wijkcomité Noord: "De mensen moeten niet zeuren. Een voorlichtingsavond is geen inspraakavond. Men wist dat er in het park gebouwd zou worden. Maar ik moet toegeven dat de gemeente voor begripsverwarring heeft gezorgd. Wij zijn er ingestonken. Mijn ervaring is dat dit wel vaker gebeurt; de gemeente moet duidelijk zeggen wat ze bedoelt. Ik heb af en toe het idee dat de gemeente er mee speelt, bewust of onbewust."

Verkeerde been

Leiden Weer Gezellig/De Groenen sluit zich aan bij de bezwaren. "Buurtbewoners zijn op het verkeerde been gezet zijn door de presentatie van het plan. En de gemeente moet geen aanleunwoningen gaan bouwen voordat de subsidie voor het verpleeghuis zeker is", aldus Peter Heukels van LWG/De Groenen.

Young hekelt de houding van het wijkcomité. "Het wijkcomité heeft tot taak de buurtbewoners te informeren over zaken die de wijk aangaan. De heer Pater staat achter het plan en hij heeft recht op een eigen mening. Maar hij is teveel op de stoel van de gemeente gaan zitten. Laatst heeft hij door zijn inbreng een bijeenkomst van buurtbewoners ernstig verstoord."

Over enige weken zullen buurtbewoners, leden van de Groenlinkse jongerenorganisatie Dwars en van de Bomenbond een schoonmaakaktie houden in het Noorderpark. Ook wordt er gedacht aan een grote manifestatie in het park, met muziek en stands.

Terug