Lokaal Kabaal 2, april 1995

Auteur:


(boekrecensie)

Uitbuiting op de werkvloer

"De blinde vlek van Nederland" is een schokkend relaas over de onderkant van de arbeidsmarkt. Over werk dat niet "leuk en ontplooiend" is, maar saai, ongezond en bovendien slecht betaald. De ervaringsverhalen in het boek doen sterk denken aan de uitbuiting van arbeiders in de negentiende eeuw of in de Derde Wereld. Toch gaan ze over het moderne Nederland in de jaren negentig.

Journaliste Stella Braam hanteerde de methode van Günter Wallraff, bekend van het boek "Ik (Ali)", en werkte anderhalf jaar lang undercover als uitzendkracht, oproepkracht, min-max-kracht en met een tijdelijk contract in de tuinbouw, de catering, de schoonmaak en op de bloemenveiling. Het boek vormt een bundeling van haar wederwaardigheden in het ongeschoolde werk. Ze beschrijft misstanden als te weinig loon krijgen en te hoge werkdruk. Het werk blijkt zeer flexibel te zijn: werknemers weten van te voren niet hoe lang ze die dag moeten werken en óf ze moeten werken.

Niemand protesteert. Als je moeilijk doet, wordt je contract niet verlengd. Vakbondsbestuurders, arbeidsinspecteurs en advocaten laten het pijnlijk afweten.

De blinde vlek van Nederland, Stella Braam. Uitgeverij: Van Gennep/Stichting FNV Pers, ƒ 29,50.

Terug