Lokaal Kabaal 3, mei 1995

Auteur: Ellen de Waard


Hoog aantal fietsslachtoffers in Leidse regio

Samenhangend fietsbeleid hard nodig

Er komt een nieuw Leids fietsplan. Dat is geen overbodige luxe, want het aantal fietsslachtoffers in de Leidse regio is alarmerend hoog. Tegelijk wil de gemeente de voorzieningen voor het fietsverkeer sterk gaan beperken.

In het collegeprogramma is vastgelegd dat het fietsverkeer gestimuleerd moet worden. De gemeente heeft daarom een fietsplan voor de stad laten ontwikkelen door het bureau DHV in Amersfoort. Ook de Leidse Milieu Raad, de Enige Nederlandse Fietsersbond (ENFB) en Milieudefensie zijn daarbij betrokken. In de nota worden de mogelijkheden voor doorgaande fietsroutes in de stad onderzocht. Fietsen kan zo een aantrekkelijk en milieuvriendelijk alternatief worden voor het gemotoriseerd vervoer. Men streeft vooral naar een betere scheiding van auto- en fietsverkeer op bepaalde gevaarlijke punten in de stad. Dat blijkt hard nodig te zijn. Uit een recent rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek het grootste aantal fietsslachtoffers van de provincie Zuid-Holland hebben. In onze regio vallen de meeste dodelijke slachtoffers onder zestien- en zeventienjarigen.

Leefbare stad

In een andere gemeentelijke nota, "Buitenruimte Binnenstad", staan suggesties om de binnenstad leefbaarder te maken. "De keuze die in de nota wordt gemaakt is er een vóór de voetganger en tegen de automobilist. De vraag roept zich dan onmiddellijk op wat de positie van de fietser is", aldus de regionale afdeling van de ENFB in haar inspraakreaktie op de nota. De bond betreurt dat een apart fietsbeleid in de nota overbodig wordt geacht. Het stimuleren van het fietsen lijkt de gemeente nu plotseling onder het vloerkleed te hebben geschoven. Terwijl dat toch onontbeerlijk lijkt om de autoluwe binnenstad tot een sukses te maken.

Overigens zal volgens de nota met het autoluw maken van de binnenstad de onveiligheid door het autoverkeer vanzelf afnemen. Ook kan dan het teveel aan "autowerend stadsmeubilair" weg. De ENFB wijst erop dat die autoluwe binnenstad nog wel even op zich zal laten wachten. Voorlopig blijven dus die onhandige paaltjes ter voorkoming van parkeren nodig om de veiligheid van fietsers en voetgangers te garanderen.

Het wordt tijd dat de gemeente echt kiest voor een leefbare stad. Dat kan alleen als het beleid ten aanzien van de verkeersveiligheid, het milieuvriendelijk vervoer en het aantrekkelijker maken van de binnenstad meer samenhang gaat vertonen. Nu worden er alleen losse flodders afgeschoten.

Terug