Lokaal Kabaal 3, mei 1995

Auteur: Eric Krebbers


Dierenbevrijding krijgt vleugels

In april was Leiden getuige van een opleving van dierenbevrijdings-activiteiten. Onder andere wetenschappers, slagers en veehandelaren werden op de vingers getikt. Vijf hapklare brokken.

Proefdieren bevrijd

Geen enkele misdaad begaan en toch tien jaar gevangenschap. De duiven, eenden, ganzen en zwanen in het 'open-lucht-laboratorium' aan de Sterrenwachtlaan brengen hun hele leven door achter tralies. Met behulp van de actiegroep Free The Animals (FTA) ontsnapten op 15 april zestien grijze tortelduiven en een eend uit de handen van de wetenschappers.

De uitbraakpoging van de andere dieren strandde op het terrein van de Sterrenwacht. Ze verdwenen weer achter slot en grendel. De dierenbevrijders hadden de volières opengeknipt en met rode verf FTA geschilderd. In de verklaring die Lokaal Kabaal ontving zegt FTA tegen diermisbruik te blijven vechten tot alle dieren vrij zijn. "Er is geen excuus voor experimenten op dieren, waar dan ook voor, omdat het niet mogelijk is de resultaten op mensen toe te passen. Dieren zouden moeten worden geobserveerd terwijl ze vrij leven en niet terwijl ze gevangen zitten in kooien." Het enige wat zo'n onderzoek oplevert is inzicht in het neurotisch gedrag van levenslang opgesloten dieren.

Mechteld Ballintijn gebruikt de dieren voor haar promotie-onderzoek aan de universiteit. Ze bestudeert de taal van de vogels. Ze wil zo, naar eigen zeggen, de "dieren voor uitsterven behoeden." De dieren zijn door haar onderzoek zo afgestompt dat ze in de vrije natuur weinig kans hebben om te overleven. Ze hebben een te slechte conditie en kunnen nooit eens lekker vliegen. Ballintijn vraagt zich af waarom juist zij het slachtoffer is van die actievoerders. "Wij doen geen griezelige experimenten met de dieren. Dit kost ons twee jaar werk, veel onderzoek is voor niets geweest."

Slagers en bonthandelaars belaagd

Een baksteen door de ruit bij de Witte Prijzenslager aan de Korevaarstraat. Sloten dichtgekit en ruiten gesneuveld bij slagerij Verberg en vishandelaar Schaap aan de Herenstraat. Tot twee maal toe verf tegen de gevel van het bonthuis van Paul van Egmond aan de Nieuwe Rijn.

In de weekeinden van 9 en 16 april is er flink actie gevoerd tegen diermisbruik. In tegenstelling tot het Leidsch Dagblad ontving Lokaal Kabaal geen persverklaringen. Uit de spaarzame citaten uit die krant kunnen we opmaken dat de actievoerders zich verzetten "tegen dierproeven, bont en vleeseten. Omdat we tegen het misbruiken van dieren zijn zullen we doorgaan zodat al deze bloederige winkels zullen moeten sluiten." Witte Prijzenslager Louis van Egmond zei daarop: "Ik heb nog nooit dieren mishandeld".

Koemelk is voor kalfjes

De auto is een melkkoe, beweren autobezitters. Ze willen niet dat hun auto zo slecht behandeld wordt als een koe. Ze willen hem niet laten "uitmelken."

De uitdrukkingen zijn bekend. We weten het dus allemaal: koeien worden allerbelabberdst behandeld, dat gun je zelfs je auto niet. Een snel groeiende groep mensen (veganisten) weigert hierom nog langer gebruik te maken van melkproducten. Zij stellen hun plek aan de uier weer beschikbaar aan de kalfjes.

Niet gek gedacht, want koemelk is voor mensen behoorlijk ongezond. Zuivel heeft een gebrek aan vezels, vitamine C en ijzer en is een voorname oorzaak van ijzertekort bij jonge kinderen. Ook wordt koemelk ervan verdacht suikerziekte bij jongeren te veroorzaken. In de gemeenteraad pleitte Margje Vlasveld van LWG/De Groenen daarom onlangs voor de afschaffing van koemelk op Leidse scholen. Ze wil dat schoolkantines voortaan biologische maaltijden gaan verkopen en ook gezonde producten als belegde broodjes, vruchtensappen en rauwkost.

Twee ruiten bij Mac aan diggelen

Om het veertigjarig bestaan van de hamburgergigant "wat kleur bij te zetten heeft onze feestcommissie op 20 april de voorgevel van McDonald's opgesierd met verf en bakstenen", schreven actievoerders in een brief aan Lokaal Kabaal.

De actievoerders zeggen "het leed te herdenken waar McDonald's al veertig jaar lang verantwoordelijk is. Bij McDonald's vliegen miljoenen dode dieren over de toonbank. Deze dieren worden op een gruwelijke manier vetgemest voordat ze op een wrede manier aan hun einde komen. De lijken worden tussen twee broodjes gepropt en verdwijnen in miljoenen mensenmagen. Wij protesteren tegen de moord op dieren. Dieren die ook gevoel in hun donder hebben!"

Ze halen interessante feiten boven water: "McDonald's brengt grote schade toe aan het milieu door de vele miljoenen tonnen verpakkingsmateriaal die zij jaarlijks produceert. Onderzoek heeft uitgewezen dat die polysterene verpakkingen kankerverwekkende stoffen afgeven aan het eten. Om nog maar niet te spreken van al die geur- en kleur- en smaakstoffen die je in je broodje aan zal treffen. Enkele daarvan zijn zelfs in enkele landen verboden."

De actievoerders spreken over "de vleespromotor bij uitstek". Mac zelf "keurt de actie niet goed. Zeker niet als je weet dat het vleesaanbod van McDonald's in Nederland zo klein is dat het niet eens in een percentage is uit te drukken." Columnist Rens Heruer gaat iets verder. Op 23 april stelt hij in het blad Het op Zondag de gasaanval in Tokio en de bom in Oklahoma op een lijn met de "herhaalde anonieme acties tegen auto's met veel schadelijk gevolg of ook de serie aanslagen op slagers, een hamburgerzaak en echte of vermeende proefdierhouders."

Rechter veroordeelt slachterij

Vee dat in Leiden belandt treft het niet. Leidse veehandelaren en slachters blijken zowat elke wet te overtreden. Eind april kreeg de Slachtcombinatie Leiden van de rechter een boete van 3000 gulden voor het veelvoudig overtreden van de vleeskeuringswet.

Een van de directeuren, Daan Verschoor, liep tegen 1500 gulden op vanwege zijn laconieke houding. Een schijntje voor een bedrijf waar jaarlijks alleen al 40.000 schapen over de kling gejaagd worden. Bij het bedrijf aan de Pasteurstraat 1 waren smerige ruimten geconstateerd. Controleurs ontdekten tevens lekken in het dak, kieren in de wanden, gebroken ruiten, "zwaar bezoedelde schapen" die onzorgvuldig waren "uitgeslacht", een onwelriekend en verkleurd karkas van een kalf in de koelruimte en slecht verzorgd "slachtvee". Een bezoeker vertelde dat er bijzonder grof met de kadavers omgesprongen werd.

Ook is bekend dat de slachterij medewerking heeft verleend aan de proeven met genetische manipulatie door Genepharming. Enkele jaren geleden haalde Genepharming-medewerker Herman Ziegeler er dagelijks emmers op met speciaal geselecteerde eierstokken. Genepharming had die nodig voor project P 796. Uit dat project is het bekende stiertje Herman voortgekomen. Zijn moeder is anoniem in de Leidse slachterij aan haar eind gekomen.

Op het twee hectare grote terrein aan de Pasteurstraat zijn ook andere vleesverwerkende bedrijven gevestigd, onder meer de eigen bedrijven van de directeuren Verschoor en Van den Berg. Verder nog varkensvleesbedrijf Kooter Vlees, de bedrijven van A. en G. de Wit en een transportbedrijf. Er werken naar schatting zo'n negentig mensen. De bedrijven willen graag verhuizen naar het terrein achter de Groenoordhallen. Er zou dan een goede aansluiting zijn bij de veemarkt.

De praktijk op de veemarkt sluit inderdaad naadloos aan bij die van het slachthuis. Ook de veehandelaren ontduiken massaal de voorschriften. Op 11 en 25 april deelde de politie maar liefst 54 bekeuringen uit aan veehandelaren. Ze werden betrapt op overbelading, verboden geneesmiddelen en ontbrekende eindhekken en veetransportvergunningen. Er werden ook 42 waarschuwingen gegeven, onder meer wegens technische gebreken.

Terug