Lokaal Kabaal 4, mei 1995

Auteur: Harry Westerink


Buurt in actie tegen nieuwbouw verpleeghuis

Het groen in Leiden wordt voortdurend bedreigd. Het beton rukt op. De weinige parken in de stad staan onder grote druk. Bewoners klagen over de aantasting van hun woongenot.

Neem bijvoorbeeld de geplande uitbreiding van verpleeghuis Zuydtwijck in Leiden Zuid-West. In de nabijheid bevindt zich een buurtpark, gelegen aan de Boshuizerwatering. Het heeft voor de omwonenden een belangrijke recreatieve functie. Mensen kunnen er spelen, wandelen en de hond uitlaten. Ook de bewoners van het verpleeghuis maken gebruik van het park. Samen met familieleden en andere begeleiders kunnen zij zich er ontspannen.

Bewoners van de Duke Ellingtonstraat schrokken zich een hoedje toen zij onlangs kennis kregen van de grootschalige plannen om het verpleeghuis uit te breiden. In Leiden is een tekort aan 'bedden' voor dementerende ouderen. De directie van Zuydtwijck wil daarom uitbreiden met ongeveer 200 bewoners en 250 personeelsleden. Er is een nieuw complex gepland op nauwelijks 30 meter van de woningen aan de Duke Ellingtonstraat. Tientallen bomen en struiken dreigen dan tegen de vlakte te gaan. Het park zou bijna helemaal verdwijnen. En er bestaat gevaar voor geluidshinder en verkeersoverlast.

Arrogantie

De gemeente overlegt al geruime tijd met de directie over de plannen. De Duke Ellingtonstraat-bewoners werden niet betrokken bij dit zogenaamde vooroverleg, dat voorafgaat aan de officiële inspraakprocedures. Ze stuurden eind maart een pittige brief aan de raadscommissie Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hierin wordt gesproken van "een sfeer van geheimhouding" en "een ergerlijke vorm van bestuurlijke arrogantie waarin binnenskamers zaken worden gedaan, waarna de burgers het nakijken hebben." Als de bewoners tijdens het vooroverleg niet of nauwelijks worden gehoord, dan zal dat hun belangen ernstig schaden. Van een fundamentele afweging van de verschillende belangen zal dan geen sprake kunnen zijn.

De bewoners vroegen om een gesprek met de gemeente. "We willen meer dan meedenken over de plaats van de liften in het gebouw. We proberen om te voorkomen dat tijdens het vooroverleg al veel is bekokstoofd", aldus Thea Buys, woordvoerster van de bewonerscommissie. Dit gesprek vond plaats op 19 april en verliep gunstig voor de bewoners. De wethouders Hillebrand en Laurier wekten de indruk dat er nog ruimte is voor overleg. De bewoners zullen hen daar zeker aan houden. Zij streven naar een oplossing waarbij het park voor 50% behouden blijft. Ze zijn niet principieel tegen uitbreiding.

Achtertuintje

Hebben de bewoners van deze weldadige nieuwbouwwijk last van het NIMBY-syndroom ("Not in my backyard")? "De gang van zaken heeft ons denken erg beïnvloed. We hebben een les geleerd. We kijken zeker verder dan onze eigen straat." Buys vindt het spijtig dat ze zich niet meer heeft bemoeid met de bomenkap aan de vlakbij gelegen Vijf Meilaan. "Mijn recente ervaringen hebben me bewuster gemaakt van wat er met het groen in de stad gebeurt. Ik denk dat dat ook geldt voor andere bewoners in de buurt."

Terug