Lokaal Kabaal 4, mei 1995

Auteur: Petra Schultz


(Springstof - column)

Mensenjagers en draaikonten

De politie jaagt op illegalen. Eindelijk dringt dat ook tot de Leidenaren door. In oktober 1994 legde de korpsbeheerder van Hollands Midden het zelfs op schrift vast. In een convenant met justitie stond dat het aantal verwijderingen van vreemdelingen in 1995 verhoogd wordt van ruim 300 naar 550. Om dit aantal te halen krijgt de politie er 25 mensen bij. Wat kun je nog meer willen in tijden van bezuinigingen? Iedere extra agent moet dus tien mensen per jaar het land uit zien te werken. Dat is bepaald niet te veel gevraagd. Menskracht genoeg om het quotum te halen of er dik overheen te gaan. Staatssecretaris Schmitz van Justitie kijkt trouwens streng over de schouders van de politie mee. Als het quotum niet gehaald wordt, zal dat "budgettaire of andere consequenties hebben". Met andere woorden: de extra politiebanen zullen dan snel weer verdwijnen.

Voordat hij wist dat het convenant was uitgelekt, speelde politiewoordvoerder van Hollands Midden Van Egmont nog mooi weer in het tijdschrift Contrast. Hij stelde dat de politie niets van quota wil weten: "Als je dan in september, oktober je aantal niet hebt gehaald, zou je nog even snel een soort inhaalslag moeten plegen. Dat kan leiden tot gejaag op vreemdelingen."

De politie vindt het jammer dat de brief over de quota naar buiten is gekomen. Dat was niet de bedoeling. Nu dat wel is gebeurd, zegt de directeur bedrijfsvoering dat het vastpinnen op een quotum onbespreekbaar is. De brief van september 1994 zou inmiddels van tafel zijn. Erg geloofwaardig is dat niet. Nu er commotie over de quota is ontstaan, zou de politie er opeens tegen zijn. Maar als er banen op het spel staan, is er voor de politie, vrees ik, heel wat bespreekbaar.

Eenmaal het bureau binnengebracht moet je als illegaal maar hopen dat je een advocaat te zien krijgt. Blijkbaar vindt de politie het maar lastig, al die pottekijkers op hun bureau. Vooral illegalen die nog een kans hebben op een verblijfsvergunning, krijgen vaak geen rechtsbijstand, zo vermoedt een advocaat.

De Fabel van de Illegaal en het Bureau Voor Rechtshulp hebben veel druk uitgeoefend op de politie. Dat leidde tot de afspraak dat het Bureau voor Rechtshulp altijd ingeseind zal worden als er een illegaal gearresteerd is. Daar zijn vaker afspraken over gemaakt, dus juich niet te vroeg. Er zijn de afgelopen weken veel invallen geweest in huizen en shoarma's. En weer hebben mensen geen advocaat gekregen. Hoe vaak moet er met de politie een afspraak gemaakt worden voordat ze zich eraan gaat houden?

Terug