Lokaal Kabaal 5, juni 1995

Auteur: Gerrit de Wit


Paarse plunderploeg draait duimschroeven aan

De huren rijzen de pan uit

Per 1 juli gaan de huren fors omhoog. Dat is niet de eerste keer. Met deze nieuwe verhoging is de huurstijging van de laatste vijf jaar ongeveer 30%. De Leidse woningbouwverenigingen zullen gemiddeld tenminste 3,5% meer huur gaan eisen. Her en der maar liefst 6%!

De Socialistische Partij in Leiden vindt dat dit afbraakbeleid niet door de beugel kan. SP-raadslid Tim van Houten: "Al jarenlang organiseren wij acties onder het motto "nul is genoeg". Dit jaar hebben we tevens voor een ludieke actie gekozen. We sporen mensen aan om de huurverhogingsbrief retour afzender te sturen. Tot nu toe hebben ongeveer honderd mensen daarop gereageerd. We krijgen veel reacties van mensen die het allemaal te ver vinden gaan. Ik merk dat mensen zich nu drukker maken."

De armen armer

Woningbouwverenigingen moeten de huurverhogingen aan de huurders zien te verkopen. Zo staat in de huurkrant van woningbouwvereniging Zijl en Vliet dat "...de overheid niet alle subsidies afschaft. De individuele huursubsidie voor mensen met een vrij laag inkomen blijft bestaan." Zijl en Vliet speelt in op het idee dat mensen met huursubsidie zich geen zorgen hoeven te maken over de jaarlijkse huurverhoging. Die zou toch door de subsidie gecompenseerd worden. Een wijdverbreide, maar wel foute gedachte. Zo bedroeg in 1993 de gemiddelde huurverhoging 5,3%, terwijl mensen met huursubsidie maar liefst 7,4% meer aan huur kwijt waren. Dat is het resultaat van bezuinigingen op de huursubsidie.

Kijken we wat verder terug, dan zien we hetzelfde beeld. In 1982 waren mensen met huursubsidie gemiddeld 17,7% van hun inkomen kwijt aan de netto kale huur. In 1993 is dat percentage gestegen tot maar liefst 24,3%. Volgens richtlijnen van de Bijstandswet zouden minima maximaal 17% van hun inkomen aan kale huur kunnen betalen om voor andere dingen zoals voedsel en kleding nog genoeg over te houden. Minima komen dus stelselmatig geld tekort. Voor mensen met een koopwoning zien we echter het tegenovergestelde. Het deel dat zij aan hun kale woonlasten betaalden liep in dezelfde periode terug van 16,6% tot 14,0%.

Plunderen

In 1993 gaf de overheid 1 miljoen huurders totaal 1,8 miljard gulden subsidie. 43.000 mensen kregen dat jaar geen subsidie meer omdat de overheid de regels had aangescherpt. Veel jongeren kwamen bijvoorbeeld niet meer in aanmerking. Verder is sinds 1992 de zogenaamde 275-gulden maatregel van kracht. Als iemand een huis wil gaan huren waarvoor hij meer dan ƒ 275,- huursubsidie zou gaan ontvangen, krijgt hij helemaal geen huursubsidie meer. Verhuizen naar een woning met een huur hoger dan ƒ 575,- is dan voor minima onmogelijk geworden. Volgens Van Houten komen hierdoor in de nieuwe vol te bouwen Broek- en Simontjespolder vooral rijkeren te wonen. De huidige paarse plunderploeg wil overigens straks nog eens 200 miljoen extra op de huursubsidie bezuinigen.

Commerciële woningbouwverenigingen

Dit jaar scheldt de overheid de woningbouwverenigingen alle uitstaande leningen kwijt. Maar die krijgen dan ook geen leningen of subsidies meer. Voor leningen moeten woningbouwverenigingen voortaan aankloppen bij de banken. De woningbouwverenigingen zullen de te betalen rente doorberekenen aan de huurders. Blijft die op de lage stand van begin 1994, dan zullen de huren met 'slechts' gemiddeld 3,8% stijgen. Maar de verwachting is dat de rentestand zal stijgen. De huurders zullen daarvan de dupe worden. Maak je borst maar nat!

Terug