Lokaal Kabaal 5, juni 1995

Auteur: Gerrit de Wit


Schop ze de wereld uit!

Campagne tegen landmijnen

De kerken van Leiden en omgeving houden tot en met 9 juli een estafette tegen landmijnen. Ieder weekend staat in één van de kerken een model van de "Valmara 69", een Italiaanse anti-personenmijn. Wanneer deze mijn geactiveerd wordt, springt de hoofdlading eerst een halve meter omhoog. Daarna ontploft zij en worden meer dan 1000 metaalsplinters rondom weggeschoten; deze zijn dodelijk tot op 25 meter.

Met deze actie willen de kerken steun geven aan "De Nederlandse Campagne tegen Landmijnen." Die wordt georganiseerd door onder meer Pax Christi, NOVIB en Artsen zonder grenzen. Jan Jetse Bol van het Dekanaat Leiden: "Tijdens de actie worden campagnefolders verspreid om mensen bewust te maken van de problematiek van landmijnen en de Nederlandse betrokkenheid bij de handel erin. Verder is er een handtekeningenactie. Zo willen we het politieke draagvlak vergroten voor maatregelen tegen de mijnen."

100 miljoen landmijnen

De campagne is hard nodig. Vandaag de dag liggen er namelijk meer dan 100 miljoen landmijnen verspreid over de aarde. Vruchtbare akkers zijn tot gebieden van de dood geworden. De laatste 30 jaar hebben landmijnen meer dan één miljoen slachtoffers gemaakt. Voor veel ontwikkelingslanden zijn de mijnen een langzaam werkend massavernietigingswapen geworden. De meest getroffen gebieden zijn Angola, Cambodja, Afghanistan, Iraaks Koerdistan, Somalië en ex-Joegoslavië.

Er zijn twee soorten landmijnen: anti-tankmijnen en anti-personenmijnen. Eenmaal geplaatst verliezen ze snel iedere militaire betekenis en dienen ze slechts de blinde vernietiging van menselijk leven. Wie erop trapt, raakt verminkt of wordt gedood.

Verbod

Ook de Nederlandse wapenproducenten en handelaren hebben goed verdiend met de aanmaak en verkoop van deze wapens. Het Zaanse bedrijf Eurometaal was een belangrijke producent. Onlangs verplaatste het een belangrijk deel van zijn productie naar Turkije.

Sinds 1980 zijn er internationale afspraken over het gebruik van landmijnen. Maar die kennen veel ontsnappingsmogelijkheden. Daarnaast wordt er niet op de naleving toegezien. In praktijk worden er nog altijd willekeurig landmijnen geplaatst. Bol pleit dan ook voor een wereldwijd verbod op productie, opslag, doorvoer en export van anti-personenmijnen. "De campagne streeft naar een Nederlands verbod. En als ex-producerend land moet Nederland financieel bijdragen aan voorlichtingscampagnes voor de lokale bevolking. Momenteel werken Nederlandse mijnruimers in Cambodja en Mozambique. De Nederlandse regering moet deze activiteiten sterk uitbreiden."

Terug