Lokaal Kabaal 5, juni 1995

Auteur: Gerard van Hees


Staking bij supermarkten

In de supermarkten wordt gestaakt rond werktijden. De 24-uurs economie doet daar bij uitstek daar zijn intrede. De geflexibiliseerde werknemer is tevens geflexibiliseerde consument en moet ieder moment van de dag boodschappen kunnen doen.

Tot voor kort waren de winkels tot 6 uur open. Voor avonduren en weekeinden kregen werknemers toeslagen. De grootgrutters willen nu langer open blijven en zeggen dat in de 24-uurs-economie alle werktijden gewone werktijden zijn. Er zijn volgens hen genoeg mensen die voor het gewone loon buiten de normale uren willen werken. Scholieren staan nu al om 6 uur s'ochtends en 's avonds laat massaal de vakken te vullen. De werkgevers zeggen de consument van dienst te willen zijn, maar willen ook een deel van de avondlijke snackbar-omzet afsnoepen.

Biologisch ritme

De Dienstenbonden van FNV en CNV vinden dat overdag werken het meest aansluit bij het biologische ritme van de mens. Daarvan afwijken moet voor de werkgever zo duur mogelijk gemaakt worden. Zij bepleiten handhaving van de toeslagen voor andere werktijden.

De tegenstelling tussen werkgevers en vakbonden bleek niet te overbruggen. Er braken stakingen uit. In de Leidse regio is alleen in Wassenaar bij Albert Heyn twee dagen gestaakt. Daarnaast hebben de bonden in acht Leidse supermarkten de werknemers geïnformeerd. De situatie die ze daar aantroffen was bedroevend. Er was onvoldoende draagvlak om te staken en daar waar wel actiebereidheid aanwezig was heerste een sfeer van intimidatie. Bij Digros stonden de werknemers stijf van de angst. Ze waren al bang om met stakende collega's uit andere supermarkten het woord te voeren. Inmiddels wordt er weer onderhandeld en zijn de acties opgeschort.


Niet alleen stakers zijn boos op Albert Heyn. In de nacht van 20 op 21 mei verfden actievoerders "Stop Schiphol. Stop Airmiles" op de ruiten van het Albert Heyn-filiaal aan de Hooigracht. Tevens werden twee ruiten ingegooid.

Terug