Lokaal Kabaal 5, juni 1995

Auteur: Harry Westerink


(Springstof - column)

Krijg de kanker!

De kanker kunnen ze krijgen, de klanten van McDonald's. Dat vindt de directie van McDonald's. De wereldberoemde Big Mac maakt ziek. Een hamburger bevat veel vet, suiker, dierlijke produkten en zout, en weinig vitamines en mineralen. Een hoogst ongezond goedje. Als je zo'n stukje eenheidsworst in je mond steekt, dan hap je in lucht en lijk en loopt het kwijl langs je kin. Het deeltje dood dier snijden kan niet, want je mag en moet met je vingers eten. Volgens de reclame is dat bijzonder vermakelijk. Maar zittend in eetfabriek van plastic en piepschuim druipt het vet in je mouw.

Het bedrijf heeft een rechtszaak aangespannen tegen twee Engelse activisten. Die hadden pamfletten verspreid die volgens McDonald's laster bevatten. Diverse voedingsdeskundigen verklaarden in het proces dat McDonald's het gebruik van een soort voedsel stimuleert dat nauw verbonden is met risico's van kanker en hartziekten. Dat moest ook de wetenschapper toegeven die door McDonald's als getuige werd opgeroepen en in opdracht van het bedrijf werkt. Duidelijke taal, nietwaar? Toch blijft de leiding van het bedrijf volharden in de wereldwijde verkoop van de hamburger. De winsten stijgen en het aantal filialen neemt toe. De kanker ook.

Sommige mensen schijnen de Big Mac zelfs lekker te vinden. De meesten hebben geen mening en verorberen achteloos een kankerhap. Ook roken is kankerverwekkend. Ondanks de hevige lobby van de tabaksindustrie mag dat nu gezegd en geschreven worden. Mensen weten waar ze aan toe zijn. Wil je kanker, dan kun je gaan roken. Wil je dat niet, dan moet je ermee stoppen.

Er is nog een lange weg te gaan voordat hamburger en kanker in de volksmond met elkaar in verband worden gebracht. Dat is broodnodig. Mensen moeten in elk geval op basis van feiten kunnen kiezen. Willen ze kanker of niet? Stel je voor dat de McDonald's-reclame zou lijken op rookreclame: "Het eten van hamburgers brengt ernstige schade toe aan de volksgezondheid." Voorlopig loop je de kans dat je een proces wegens smaad aan je broek krijgt. Maar je kop in het zand steken heeft een verstikkend gevolg. Het moet van de daken geschreeuwd worden dat het eten van hamburgers slecht voor je gezondheid is.

McDonald's volgt een bekende PR-strategie om haar imago schoon te houden. De schaduwzijden van een bedrijf moeten omgetoverd worden tot zonnige pluspunten. Shell in Zuid-Afrika profiteerde niet van de apartheid. Nee, Shell bleef daar om een bijdrage te leveren in de strijd tegen apartheid. Uitbreiding van Schiphol leidt niet tot verdergaande milieuverontreiniging. Nee, Schiphol moet een vijfde baan krijgen om het milieu te verbeteren. McDonald's helpt niet mee om kanker te bevorderen. Nee, McDonald's zorgt ervoor dat het leven van kankerpatiënten wat wordt opgefleurd.

Twee jaar geleden werd in Leiden het vijfde Ronald McDonaldhuis van Nederland geopend. Dat is een opvanghuis voor ouders van jonge, ernstig zieke kankerpatiëntjes. De huisclown Ronald McDonald, kindercarnavals, uitstapjes voor zielige kinderen, Ronald McDonaldshuizen, wat een liefdadige instelling is de hamburgergigant. Om te kotsen, die schijnheiligheid! De hele Leidse meute doet mee. Scholen, sportverenigingen, bedrijven, politie, brandweer, particulieren, iedereen zamelt geld in.

Ook het Leidsch Dagblad laat haar ware smoel zien. In innige samenwerking met de kankerverwekker houdt de krant een puzzelactie die tot nu toe al 12.500 gulden heeft opgeleverd. De Leidse middenstand stelt zogenaamd geheel belangeloos zogenaamd prachtige prijzen beschikbaar. McDonald's hoeft geen dure advertenties te betalen. De resultaten van de actie worden gepubliceerd als het belangrijkste nieuws uit de Leidse regio. Zo worden mensen bedonderd en voor het karretje van een multinationale teringlijder gespannen. McDonald's: strontziek word je ervan!

Terug