Lokaal Kabaal 8, september 1995

Auteur: Gerrit de Wit


"De gemeente kan makkelijk lullen"

Wilde plakkers aangepakt

Stichting Pleinpop is als eerste in Leiden slachtoffer geworden van het strengere gemeente-optreden tegen het "wilde plakken". Mensen van Pleinpop hadden posters geplakt op plekken waar dat officieel niet mocht. Eén van de plakkers werd opgepakt waarna Pleinpop kreeg te horen: "Die posters weg, of wij halen ze weg en sturen jullie de rekening toe."

Wandelend door de stad springen overal wild geplakte posters in het oog. Onder viaducten, op meterkastjes, op slooppanden en op verloren hoekjes van gebouwen. Posters bijvoorbeeld van Pleinpop, Manifest, de Levensstroom en van In Casa.

De gemeente kan het niet langer aanzien. Ze wil sinds twee maanden streng optreden, maar het ontbreekt aan juridische mogelijkheden. Daarom onderzoekt de gemeente nu of organisaties aansprakelijk gesteld kunnen worden zonder dat hun plakkers op heterdaad betrapt worden. "Aangezien daar strafrechtelijk weinig mogelijkheden toe zijn, zijn we aan het uitzoeken of we zoiets bestuursrechtelijk via een plaatselijke verordening af kunnen dwingen", aldus de heer Lijnzaad van de Dienst Milieu en Beheer.

De gemeenteplannen zijn in strijd met ons rechtsgevoel. Het gevaar bestaat dat een groep mensen vervolgd wordt, terwijl slechts een of twee individuen besloten hebben wild te plakken. In principe moet in ons rechtssysteem ieders individuele schuld aangetoond worden. Gevolg zou kunnen zijn dat organisaties in hun creativiteit en meningsuiting geremd worden.

Geld zat

"Het is belachelijk!", vertrouwt een plakker mij toe. "Er zijn veel te weinig borden waar ik legaal mag plakken. Het enige wat mij dan rest is het wilde plakken. Ik moet toch ergens mijn informatie kwijt!? Ja, de gemeente kan makkelijk lullen. Zij hebben geld zat om hun informatie te verspreiden. Voor hen is het geen probleem om een paar mupi's af te huren of geld te spenderen aan glossy magazines. Progressieve en non-profitorganisaties kunnen daar nu al niet aan tippen. Ik vind het een enge vorm van klassenjustitie."

Gevaarlijke tendens

Van Beek van het Bureau voor Rechtshulp spreekt van "een gevaarlijke tendens. De maatschappij wordt zo tamelijk onleefbaar. Straks willen ze mij nog gaan opleggen welke kleding ik mag dragen." Volgens Van Beek zal het voor de gemeente lastig worden om organisaties aansprakelijk te stellen. Zo'n plaatselijke verordening zou in strijd kunnen zijn met hogere wetten. Hij verwacht wel dat de gemeente de plannen doorzet. "Het hangt dan van maatschappelijke krachten af of de gemeente tot de orde zal worden geroepen. Eerst zal iemand de verordening moeten overtreden. Pas dan zal die ter discussie gesteld kunnen worden bij de Kantonrechter en de Hoge Raad. Dit soort regels zijn al eerder door rechters onrechtmatig verklaard."

Terug