Lokaal Kabaal 8, september 1995

Auteur: Petra Schultz


Illegalenjacht in horeca

De politie valt steeds vaker Leidse horecagelegenheden binnen op zoek naar illegalen. Ze overtreedt daarbij regelmatig de wet. Enkele horeca-eigenaren en een illegaal over hun ervaringen.

Een horeca-eigenaar, die anoniem wil blijven, vertelt: "Op 26 april kwamen de economische controle-dienst en de vreemdelingenpolitie bij ons langs. Met gierende remmen stopten zes auto's voor de deur. Ze kwamen binnen en controleerden alleen op verblijfsvergunningen. Twee mensen zonder een vergunning zijn toen gearresteerd. Een stond gewoon in de keuken. De ander was wit bij mij in dienst.

Ik ben op het politieburo langs geweest, maar ik mocht hen niet zien. Ik kreeg geen tijd om een advocaat te regelen. De politie zei dat ze 26 mensen hadden opgepakt, allemaal uit de horeca. Die hebben daar de hele nacht gezeten, met twee à drie mensen in een cel. Het was daar zo benauwd dat één van de arrestanten ziek werd. De volgende middag waren ze op één na het land uitgezet."

Zak patat

De horeca-eigenaar kan geen begrip opbrengen voor het beleid van politie en justitie: "De mensen die het arbeidsbureau stuurt kunnen nog geen zak patat maken. En degenen die willen werken haalt de politie weg. Ik heb de politie gevraagd of ze bij mij kwamen vanwege de buitenlandse naam van mijn zaak. "Nou, dat scheelde wel", zeiden ze. Ze pakken wat ze noemen "de plekken met de grootste kans van slagen"."

Ook op 17 mei zijn er politiecontroles geweest in de horeca. Volgens een illegale werknemer zijn er die woensdagavond veel shoarma's en snackbars gecontroleerd. Tenminste zes mensen zijn opgepakt. De politie wilde dat vrienden voor de arrestanten tickets naar Marokko kochten. De illegale werknemer: "We hadden een ticket gekocht voor de stad waar mijn vriend vandaan komt. Het vliegtuig zou maandag gaan. De politie vond dat te laat. Zaterdag hebben ze hem op een politieticket het land uitgezet. Mijn vriend zal twee maanden in een Marokkaanse cel moeten zitten, als straf voor het illegaal werken in het buitenland."

Scoren

De eigenaar van een andere 'buitenlandse' horecagelegenheid vertelt dat er eind april en eind juni controles waren. Die op vrijdag 21 april werd uitgevoerd door de vreemdelingenpolitie. "Er werd alleen op verblijfsvergunningen gecontroleerd. Een Tunesische is toen meegenomen en het land uitgezet. Ik mocht haar niet meer bezoeken."

Bij de tweede controle werd een vluchteling meegenomen die bij hem werkte. Die mocht nog niet werken. Hij had de hele vluchtelingenprocedure nog niet doorlopen. Gelukkig was dit geen grond om hem het land uit te zetten.

"Vroeger waren er ook wel controles, maar niet op verblijfsvergunningen. Het is tegenwoordig politiek in om te doen alsof het land vol is. Maar waarom mogen Nederlanders wel in een ander land wonen?"

Klantencontrole

Een shoarma-eigenaar weet niet dat de politie niet zomaar de paspoorten van zijn klanten mag controleren. Dit is de afgelopen tijd drie keer gebeurd. Drie mensen zijn daardoor het land uitgezet. Ze kregen geen advocaat. Paspoortcontrole is wettelijk toegestaan voorzover er "gerede grond" is iemand te verdenken van illegaliteit. Maar hoe verdacht is het eten van shoarma?

De vreemdelingendienst zegt te controleren samen met de recherche, de politie-afdeling Drugs en wapens, de FIOD, de belastingdienst en ambtenaren voor controle van de horecavergunningen. Politiewoordvoerder Blom zegt dat er meer controles plaatsvinden. "We hebben extra mensen gekregen om te scoren."

Bureau voor Rechtshulp

Lenie Arends van het Bureau voor Rechtshulp moet hard lachen als haar gevraagd wordt of de arrestaties van 26 april bij hen gemeld zijn. Ze weet maar al te goed dat de Leidse vreemdelingendienst zijn arrestanten zelden meldt, ondanks eerdere toezeggingen. Arends kan zo onmogelijk een piketadvocaat naar de arrestanten sturen. Voor de vreemdelingendienst is het wel makkelijk dat niemand de gang van zaken op het politiebureau kan controleren.

Uit de meldingen die het Bureau voor Rechtshulp van de politie krijgt valt niet op te maken dat er een stijging is van het aantal arrestaties. Dit is in tegenspraak met de uitlatingen van politiewoordvoerder Blom. Het Buro voor Rechtshulp zal een en ander verder uitzoeken.


Razzia in Noordwijk

Dinsdag 29 augustus. Met drie wagens komen ze aan scheuren over de Wilhelmina Boulevard. Ze omsingelen het Steakhouse Pampas. Doelgericht gaan ze op zoek naar twee van de personeelsleden. Verbijsterd en machteloos moet iedereen toezien hoe politiemensen twee gewaardeerde collega's en vrienden afvoeren. De sfeer in het restaurant is er een van ongeloof. Kan dit, is er niets aan te doen? Bezoeken op het bureau blijkt niet te mogen, slechts één telefoontje wordt toegestaan. Twee dagen later worden ze zonder pardon het land uitgekeild. Toegesnelde advocaten kunnen niets meer uitrichten.

Een van de mannen werkte al vijf jaar in Nederland. Een jaar te kort om in aanmerking te komen voor de zesjaarsregeling. Het uit het veld geslagen personeel omschrijft hem als een "gouden collega". Het vermoeden heerst dat de politie getipt is. De overheid is de mannen zeker niet zelf op het spoor gekomen middels controle van de administratie. De boeken waren vorig jaar nog bekeken en goedgekeurd.

Eric Krebbers

Terug