Lokaal Kabaal 8, september 1995

Auteur: Margreet Zwart


Premarin, recept voor dierenleed

Actievoerders van dierenrechtenorganisatie PETA folderden onlangs in Leiden tegen het medicijn Premarin. Waarom sluit een farmaceutisch bedrijf paarden op?

Onder het motto "Premarin, recept voor dierenleed" is PETA een campagne begonnen tegen het Amerikaanse bedrijf Wyeth Ayerst. Dit bedrijf sluit jaarlijks 75.000 drachtige merries voor zes maanden op in speciale 'plasboerderijen'. De urine van de merries wordt gebruikt voor het oestrogeenvervangende middel Premarin, dat aan vrouwen in de overgang wordt voorgeschreven. In Nederland zijn dat er rond de 20.000.

Rubberen zakken

Uit onderzoek van PETA bleek dat de merries veelal staan vastgebonden in nauwe, betonnen stallen waarin ze zich nauwelijks kunnen uitstrekken of gaan liggen. Om hun achterlijven worden rubberen zakken en/of catheters gebonden waarin hun urine opgevangen wordt. De merries krijgen weinig water om te voorkomen dat hun urine te sterk wordt verdund. De dieren staan in een donkere stal in hun eigen vuil en staren naar een muur. Veel merries hebben oogirritaties vanwege lichtgebrek. Ook hebben ze gezwollen benen omdat ze geen beweging krijgen. Om over het geestelijk lijden maar te zwijgen. De veulens worden als 'ongewenste restproducten' bijna allemaal doorverkocht aan veemarkten en slachthuizen. De rest treft het niet veel beter: zij mogen hun moeders het jaar daarop gezelschap houden in de 'plaslijn'. Dit kan wel twintig jaar doorgaan. Als ze niet meer vruchtbaar zijn, worden de merries 'als dank' met de overbodige veulens naar het slachthuis afgevoerd.

Folderactie

Wyeth-Ayerst is er tot nu toe aardig in geslaagd deze wanpraktijken voor de buitenwereld verborgen te houden. Veel mensen reageerden daarom geschokt toen ze, in het kader van een landelijke folderactie, onlangs op de Haarlemmerstraat door PETA-activisten hiervan op de hoogte gebracht werden. Activiste Kirsten vond de aktie geslaagd. "Veel mensen hadden er geen idee van dat dit soort dingen bestaan. Ze reageerden bijna allemaal heel positief. De folders en protestkaartjes die men naar het bedrijf kan sturen waren binnen anderhalf uur uitgedeeld." Ook tekenden mensen vlot de oproep aan het bedrijf om te stoppen met "het martelen en doden van merries en veulens". Er werden in Leiden bijna 300 handtekeningen opgehaald.

Borst natmaken

Mensen die Wyeth Ayerst een protestkaartje stuurden, ontvingen van het bedrijf een brief van maar liefst drie kantjes. Het bedrijf "maakt zich zorgen om een groep radicale dierenbeschermingsactivisten die onnauwkeurige informatie verspreidt". Marianne Huiberts, campagnecoördinatrice bij PETA, kijkt er niet van op. "Wyeth Ayerst investeert jaarlijks miljoenen in reclamecampagnes om Premarin aan de vrouw, en soms ook de man, te brengen. Natuurlijk past een verhaal over de omstandigheden waaronder de paarden moeten leven daar niet in. In Amerika voert PETA al twee jaar aktie en ook daar worden alle beschuldigingen van de hand gewezen. Onderzoekers van PETA hebben echter in de boerderijen van Wyeth Ayerst foto's en videobeelden gemaakt waarop te zien is hoe slecht de paarden er aan toe zijn. Journalisten die op uitnodiging van Wyeth Ayerst komen kijken, krijgen een 'showboerderij' te zien. De paarden daar worden veel beter behandeld en hebben ruime stallen".

Op 31 augustus herdacht PETA bij het Nederlandse kantoor van Wyeth Ayerst in Hoofddorp de slachting van veulens die week. De uitgang werd geblokkeerd, zodat de werknemers achter het hek de tijd hadden om hun zonden te overdenken. Ook artsen en gynaecologen zijn op de hoogte gebracht van de campagne. De eerste reakties zijn positief. In het hele land zullen de folderacties doorgaan. Huiberts: "Wyeth Ayerst kan z'n borst natmaken."

Terug