Lokaal Kabaal 8, september 1995

Auteur: Gerrit de Wit


Kraaknotitie bekoort krakers

In samenwerking met het kraakspreekuur heeft de gemeente een nieuwe kraaknotitie geproduceerd. Daarin staan praktische regels en procedures met betrekking tot kraken omschreven. Ondanks een falend huisvestingsbeleid is het kraakspreekuur enthousiast over de notitie.

De oude kraaknotitie uit 1981 was achterhaald en de formuleringen waren vaag. De nieuwe is een stuk duidelijker en pakt volgens Nelleke Melse van het spreekuur positief uit voor krakers. Zo hoeven zij niet meer 24 uur in een pand te bivakkeren voordat het officieel gekraakt is. Melse: "Je hebt nu een pand gekraakt op het moment dat je er een bed, stoel en tafel in hebt neergezet. Op 12 september probeerden krakers de nieuwe regeling meteen uit. Ze kraakten op klaarlichte dag een pand aan de Jan van Houtkade en brachten de benodigdheden naar binnen. De politie kwam kijken en kreeg de nieuwe notitie in de handen geduwd. En ze gingen akkoord!"

Stijgende woonlasten

In de gemeenteraad bleek niet iedereen onverdeeld positief over de nieuwe notitie. Margje Vlasveld van LWG/De Groenen vond het taalgebruik te ambtelijk. De gemeente zou volgens haar samen met het kraakspreekuur een praktische en duidelijke handleiding voor krakers in spé moeten schrijven.

Mieke Hogervorst van GroenLinks en Daan Sloos van de SP waren ontevreden dat er in de notitie geen woord staat over het tekortschietende volkshuisvestingsbeleid. "De reden van kraken blijft een gebrek aan betaalbare woningen", aldus Sloos.

Nog steeds zijn er mensen financieel gedwongen te kraken. Twee weken geleden presenteerden de gemeente Rotterdam en de vakcentrale FNV armoede-onderzoeken. Daaruit bleek dat de stijgende woonlasten steeds meer huurders met een minimuminkomen in financiële problemen brengen. Huisvesting vergt dit jaar voor het eerst meer dan 40 procent van het inkomen. Tweederde van de minima moet daardoor opnieuw bezuinigen op voeding en kleding.

Winstpunten

Voortaan kunnen krakers van Leidse gemeentepanden in principe gebruikerscontracten aangeboden krijgen. "Gemeentepanden waarvan verwacht wordt dat ze lang leeg zullen staan, mogen binnen een jaar gekraakt worden. De gemeente zal dit van geval tot geval bekijken. Verder staat nu eindelijk zwart op wit dat panden die geen woonbestemming hebben gekraakt mogen worden", aldus Melse.

Kraakpanden kunnen voortaan ontruimd worden als ze te onveilig en onhygiënisch worden geacht. Tot nu toe liepen veel kraakpanden dit gevaar aangezien de EWR de aansluiting van gas, water en licht frustreerde en aan krakers een absurd hoge borg vroeg. Sinds kort eist de EWR slechts twee maanden borg.

Wijkagent

Een veel voorkomend probleem bij de kraak van particuliere panden is de vraag hoe lang het pand leeg staat. Een eigenaar is al snel geneigd om te zeggen dat de woning nog geen jaar leeg stond en dus niet gekraakt had mogen worden. Volgens Melse kwam het dan ook voor dat panden ten onrechte meteen strafrechtelijk ontruimd werden. "Die twijfel werkte vaak escalerend. Ik ben dan ook blij dat in de notitie staat dat de eigenaar zijn gelijk in een civielrechtelijke procedure moet halen."

Een belangrijke eis van het kraakspreekuur is niet ingewilligd. Een gemelde kraak hoeft niet afgehandeld te worden door de wijkagent. Het spreekuur vindt dat deze de situatie in de buurt beter kan inschatten dan een willekeurige agent. Hij weet meer over de daadwerkelijke leegstand van een pand. Mogelijk wordt de notitie in dit opzicht nog veranderd. Korpschef Molenaar zal zich er nog over buigen.

Terug