Lokaal Kabaal 8, september 1995

Auteur: Petra Schultz


Migranten niet overal welkom

Wijkverenigingen hebben moeite met integratie

Buurtorganisatie Leefbaar Zuid-West vindt dat er teveel migranten in haar wijk komen wonen. Dat vinden meer wijkverenigingen. Gelukkig hangen niet alle buurtgroepen racistische ideeën aan. Een schokkend rondje langs een aantal Leidse wijkverenigingen.

Leefbaar Zuid-West heeft het maar moeilijk met migranten. In hun nieuwsbrief van zomer 1995, die met een oplage van 5500 in Zuid-West huis aan huis is bezorgd, staat het volgende: "In 1994 hebben we ook al eens in een circulaire geconstateerd dat het hier en daar in Zuidwest niet zo botert tussen Nederlanders en buitenlanders. Dat is gewoon een gegeven. We hebben het kort geleden ook weer kunnen lezen in een rapport van de Welzijnorganisatie Leiden. Het is voor ons geen nieuws, want we krijgen dit al twee jaar gesignaleerd. Het komt ook wat vreemd over bij een situatie dat op een lengte van pakweg 200 meter 6 flats en een eensgezinswoning zijn vrijgekomen. Opnieuw bewoond zijn er in 5 flats buitenlandse gezinnen gekomen, zo ook in de eensgezinswoning. De andere flat ging naar een Nederlands gezinnetje. Dat dit zacht gezegd tot gemor leidt is duidelijk."

"Ze willen niet integreren"

A. Henzen van de wijkvereniging Aktief, eveneens uit Leiden Zuid-West, heeft geen moeite zich te verplaatsen in het citaat. Henzen: "Er wonen drie buitenlandse mensen tegenover ons en twee huizen verder weer een. Daarom gaan we, als het even kan, hier weg, want de hele boel verpaupert. Ze hebben allemaal drie, vier, vijf, zes kindertjes. Allemaal kindertjes die allemaal buiten spelen. Je moet opletten dat ze niet tegen je auto aanfietsen met allerlei rotdingen."

Henzen heeft geen contact met de migranten: "Je kúnt er helemaal niet mee praten. Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd dan kijken of ik hen Nederlands wijs kan maken. We zien ook nooit buitenlanders in onze wijkvereniging. Dat begrijp ik ook niet. Ze krijgen toch allemaal folders in de bus, de meesten kunnen het misschien niet eens lezen. Het is wel jammer, het is de bedoeling dat ze integreren, maar dat gebeurt niet."

"Onvrede wordt afgereageerd"

Volgens R. van Bakkum van de bewonerscommissie "Samen Verder" zijn er in de Mors ook dergelijke problemen. Hij geeft echter niet de migranten de schuld. Van Bakkum: "De onvrede wordt op de verkeerde groepen afgereageerd. Het merendeel van de bewoners is afhankelijk van een uitkering. Ik heb zelf ook een periode zonder werk gezeten. Dan gaat alles om je heen irriteren. Je ziet en hoort alles van elkaar. Buitenlandse mensen zijn dan een makkelijke zondebok. Men is ontevreden over de gemeente. Die ruimt rommel, onkruid en zwerfvuil niet op. Dat geeft een verloederd beeld. Ook is er onvrede over de woningbouwverenigingen omdat het geld voor onderhoud nauwelijks benut wordt. Wat wordt onderhouden wordt weer vernield. Vooral Turkse en Marokkaanse jongens doen dat. Het is niet aan mij om dat te veroordelen."

Ook in de Mors hebben mensen met verschillende achtergronden geen contact. "Er wordt geen gehoor gegeven aan oproepen van de bewonerscommissie. Je kunt alles wel vertalen, maar mensen leggen het toch naast zich neer. Er is onderling wantrouwen."

De Turkse vereniging HTIB krijgt ruimte in een nieuw complex in de Mors. "Dat zit heel hoog bij mensen. Er is straks te weinig parkeergelegenheid en men is bang voor overlast. Het steekt dat er een Turkse vereniging komt. Voor buitenlanders is ineens alles mogelijk in de "Stad van Vluchtelingen". Tegelijkertijd gaan bibliotheken en buurthuizen dicht. Men meet met twee maten. In het asielzoekerscentrum in Roomburg kan alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt opgehoest. Een heel dorp met alle mogelijke voorzieningen wordt op poten gezet."

Verwoordt Van Bakkum nu de ideeën die hij om zich heen hoort, of zijn eigen ideeën? "Er zit een kern van waarheid in die ideeën, maar voor een gedeelte ook niet. Sommige blanken zijn net zo a-sociaal. Sommige Marokkanen zeggen altijd gedag, dat zijn hele verwesterde gezinnen."

Asielzoekers onterecht beschuldigd

C. Laterveer van Wijkcomité Meerburg hoort wel eens zeggen: "Voor die mensen wordt van alles gedaan. Wij moeten betalen en voor ons wordt niets gedaan. De komst van het asielzoekerscentrum in onze wijk heeft geen extra problemen gebracht. Ik merk wel dat er meer inbraken zijn. Ik heb het idee, en ik heb dat ook van de politie gehoord, dat er meer wordt ingebroken, omdat men de schuld toch aan de asielzoekers geeft. Maar er zullen best ook verkeerde asielzoekers zijn." Laterveer heeft overigens geen contacten met de bewoners van het centrum.

"Woonruimteverdeling is oneerlijk"

Het enige geïnterviewde wijkcomité met een migrant in haar midden zit in de Kooi. B. Groeneweg van Wijkcomité De Kooi: "Wij hebben geen problemen. Over de woonruimteverdeling wordt wel gemord. Men heeft toch het vermoeden dat er buiten de gemeentelijke woningkrant om allerlei huizen worden verdeeld. Dan zeggen ze: "Mijn kinderen kunnen niet aan de bak komen, maar als je van buiten komt wel." Een groot deel van de woningen zou gereserveerd worden voor alle mogelijke opvang voor weet ik veel welke doelgroepen. Asielzoekers en dat soort mensen worden dan op een hoop gegooid. Vroeger had je kans om op termijn een huis te krijgen. Nu kun je woonbonnen indienen tot je een ons weegt. Het is heel ondoorzichtig."

"Bij ons geen problemen"

D. van der Linden van buurtcomité Groenoord kent geen problemen, sterker nog, "er zijn nooit problemen geweest in Groenoord. Het zijn haast allemaal koopwoningen. Als migranten die kopen, wie kan daar wat van zeggen?" Hij wil in eerste instantie niet geloven dat 10% van de kiezers in zijn wijk bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op extreemrechts stemde.

In de Coebel zijn weinig migranten. De wijk bestaat grotendeels uit koopwoningen. M.G. Spijker van de wijkvereniging: "Bij mij in het rijtje wonen Koerden, maar dat zijn meer echt ingeburgerde mensen, niet echt wat je onder migrant verstaat."

Een optimistisch geluid

De Zeeheldenbuurt kwam na de afgelopen verkiezingen regelmatig in het nieuws. Ruim 21% van de stemmen in deze wijk gingen naar extreem-rechts. H. van Reijn van Welzijn Zeeheldenbuurt: "In de Zeeheldenbuurt zijn minder migranten dan gemiddeld in Leiden. Door het dorpse karakter van de wijk ervaren mensen dit als een veel groter percentage. In onze wijk is nog relatief veel sociale samenhang. Wij proberen dat te verstevigen door programma's gericht op integratie. Zo gaan we een multicultureel theater voor de jeugd organiseren. Later willen we de ouders erbij betrekken." Welzijn Zeeheldenbuurt gaat per wijkdeel bijeenkomsten organiseren over praktische zaken en kleine irritaties. Ook migranten worden hierbij betrokken.

Terug