Lokaal Kabaal 8, september 1995

Auteur: Harry Westerink


Optreden Boliviaanse groep Kollasuyu-Ñan in de X

Herdenking van Columbusdag

Op 12 oktober is het 503 jaar geleden dat Columbus voor het eerst voet op Amerikaanse bodem zette. Hij gaf de aanzet tot de eeuwenlange plundering, vernietiging en onderdrukking van de Indianen. Om deze dag te herdenken organiseren Stichting América Latina en Stichting Tuya een concert van de Boliviaanse dans- en muziekgroep Kollasuyu-Ñan. Voorafgaand wordt de diaserie "Kinderen van de aarde" getoond.

"Kollasuyu-Ñan" betekent "De weg naar Kollasuyu". Kollasuyu was één van de 4 regio's van het Inca-rijk en omvatte het huidige zuiden van Peru en midden van Bolivia. Uit die streek is de groep afkomstig. Met hun optredens willen ze hun cultuur verdedigen en laten overleven. De autochtone muziek van Bolivia is gebaseerd op het dagelijkse leven in de Indiaanse gemeenschappen en speelt daarin een belangrijke rol.

Hebzucht

Kollasuyu-Ñan kijkt kritisch aan tegen de Westerse mens: "Ze organiseren grote conferenties om uit te zoeken op welke manier ze de aarde kunnen 'redden'. Waarvan? Van henzelf! Maar de oorzaak van het probleem is niet wat men doet met de aarde, maar wel waarom men het doet. Indien men niet de hebzuchtige bezitsfilosofie verandert in een gezonde filosofie, gebaseerd op respect voor elke vorm van leven, is er geen redding mogelijk, noch voor de aarde, noch voor de mens. Wanneer zullen ze een eerste conferentie organiseren over de herziening van hun filosofie over 'vooruitgang en ontwikkeling'?", aldus een folder van de groep.

Kollasuyu-Ñan werkt al jarenlang in Europa. De groepsleden vonden dat ze, vergeleken met veel landgenoten, in een bevoorrechte positie verkeerden. Daarom besloten ze een vast percentage van hun inkomsten te reserveren voor een Boliviaans doel. Aanvankelijk wilden ze meebetalen aan een nieuwe school met onderwijs in de eigen taal, het Quechua. Dat bleek te duur. Er bleef teveel geld hangen aan de strijkstok van tussenpersonen. Daarom besloten ze bestaande scholen voor de allerarmsten te ondersteunen.

Schoolbanken en stereotoren

Stichting Tuya is een Leidse organisatie die cursussen en workshops verzorgt op het gebied van Zuid-Amerikaanse muziek en cultuur. Tuya roept sinds 1991 vooral scholen op om geld in te zamelen. Drie kleine basisscholen in het Gelderse Wehl reageerden positief. Met behulp van hun geld kon de school Mejillones, hoog in het Andesgebergte, worden voorzien van een w.c., schoolbanken en ander materiaal.

Er startte een correspondentie tussen de kinderen van de school Mejillones en de school De Rank in Wehl. Anneke van Rijswijk van Tuya heeft de handen vol aan de vertaling van de correspondentie. Soms kost het haar moeite om geen censuur uit te oefenen op de Nederlandse brieven. Boliviaans kinderen schrijven beleefd: "Wij zijn arm, mijn geliefde vriend, maar ons hart is vol van liefde" en "Ik nodig je uit om vanavond bij ons te eten". Nederlandse kinderen doen dat wat botter: "Weet je dat ik vandaag jarig ben, ik kreeg 5 CD's, Nikes, een stereotorentje, enz...en eh, ik wil je graag schrijven hoor, maar wil je dan voor de volgende brief een postzegel bijsluiten, anders wordt het zo duur".

Terug