Lokaal Kabaal 8, september 1995

Auteur: Harry Westerink


Woonboot- en woonwagenbewoners tegen gedwongen verhuizing

Oorlog aan de Haarlemmertrekvaart?

Er gaan 1030 woningen gebouwd worden in de Broek- en Simontjespolder. Minder groen en meer grijs. De woonboot- en woonwagenbewoners aan de Haarlemmertrekvaart en het Trekvaartplein zitten op hete kolen. Door de nieuwe wijk dreigt een groot aantal bewoners hun huis uit te moeten. "Dan wordt het oorlog", zeggen ze.

Het bouwplan voorziet in drie auto-ontsluitingen: een tunnel onder het spoor naar de Merenwijk, een brug naar de Lange Voort en een brug naar de Oegstgeesterweg. Die laatste brug is omstreden. Ook bij Joar van Raalte, raadslid van Progressief Oegstgeest, een combinatie van GroenLinks en PvdA. Ze is een van de woonbootbewoners die getroffen wordt in haar woongenot. Volgens het eerste plan zouden 80 woonwagens en 5 tot 15 woonboten moeten verdwijnen. Onder invloed van de uitspraken van staatssecretaris Tommel over het landelijke woonwagenbeleid en de bewonersprotesten worden dat er mogelijk minder.

Belangenverstrengeling

De verstrengeling van persoonlijke en algemeen-politieke belangen groeide haar boven het hoofd. Het ráadslid Van Raalte moest toezien dat haar partij meewerkte aan de verstoring van haar fraaie woonomgeving. De méns Van Raalte wilde samen met haar buren tegen het plan ten strijde trekken. Daarom beëindigt ze binnenkort het "op zich leuke" raadswerk om zich volledig te gaan inzetten voor de eigen buurtbelangen. Van Raalte: "Voor de familie Erades is een van de bruggen een regelrechte ramp, want hij gaat dwars over hun vijf woonboten heen. Een geval van sociale ontwrichting dus. De familie gaat voor geen goud weg en dreigt met sabotage-acties als het plan onverkort uitgevoerd zal worden."

In juli schreven de bewoners een brandbrief aan de Leidse en Oegstgeester gemeenteraad. "Bij de komst van de nieuwe wijk leggen wij ons neer. Maar wij zijn boos dat dit in de huidige voorstellen aantoonbaar onnodig ten koste gaat van meer dan tachtig woningen", schreven ze. "Wij vinden het onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat er maar liefst drie ontsluitingsroutes voor autoverkeer gepland zijn, terwijl tegelijkertijd gesproken wordt over een autoluwe wijk en terwijl de provincie slechts twee ontsluitingsroutes als randvoorwaarde stelt." Met name de woonwagenbewoners hebben weinig vertrouwen in gemeentebestuurders. De politiek heeft hen links laten liggen, vinden ze.

Autosluw

Linkse partijen hebben volgens Van Raalte weinig kritisch gereageerd op de ontwikkelingen. "Pas na protesten en op verzoek van bewoners zijn ze komen kijken." GroenLinks Oegstgeest stemde voor bebouwing van de polder toen er nog plannen lagen voor een NS-station Merenwijk. Bouwen nabij een station zou het gebruik van de trein bevorderen. Station Merenwijk is van de baan, maar ook Leiden CS is vanuit de nieuwe wijk goed bereikbaar.

De milieuvriendelijkheid van de nieuwe wijk valt tegen, ondanks de mooie verhalen van de bestuurders. Van Raalte: "Wat stelt de autoluwheid van de wijk nu voor, als er 3 nieuwe autoroutes zijn gepland? Dan geldt dat autoluwe alleen binnen de wijk. Buiten de wijk wordt alles in het werk gesteld om goede aansluitingen te krijgen met doorgaande autoroutes. Niemand gaat zo minder in de auto rijden. Een autoloze wijk vindt men niet haalbaar, want dan zijn de huizen niet te verkopen, denkt men."

Sjiek en sjofel

Nieuwe villa's komen tegenover woonboten te staan. Van Raalte: "Sjiek tegenover sjofel. Wethouder Van Rij zei letterlijk: "We moeten de potentie van wonen aan water opwaarderen." De politiek gaat nu eisen stellen aan de woonboten. De nieuwe bewoners moeten blijkbaar een net uitzicht krijgen. Het is belangrijk om de exploitatie rond te krijgen en dan is verpaupering van de omgeving uit den boze." Om eerder uit de kosten te zijn is maar 30% sociale woningbouw gepland. De rest van de woningen heeft een hoge huur. Armen hebben daar weinig te zoeken.

Er wordt haast gemaakt met het plan. De subsidie van 10 miljoen gulden moet voor 1 januari 1996 veilig worden gesteld. Men wil de grond begin 1996 bouwrijp maken. Die snelheid zou het inmiddels op gang gekomen overleg tussen de gemeentebestuurders en de bewoners ernstig kunnen frustreren.

Momenteel onderzoekt een "onafhankelijk bureau" mogelijke alternatieven. Toch vertrouwen de bewoners liever op eigen kracht. Onder het motto "Een brug te ver" zijn inmiddels al ruim 2100 handtekeningen opgehaald.

Terug