Lokaal Kabaal 9, oktober 1995

Auteur: Petra Schultz


Bram Pater en Cock Lafeber over welzijn in de wijk

"Geef buurtcentra terug aan de buurt!"

Het rommelt in het welzijnswereldje. Eerst in buurthuis het Spoortje, nu ook in De Kooi en Groenoord. Verschillende ideeën over welzijnswerk botsen hard op elkaar. In gesprek met Bram Pater en Cock Lafeber, twee actieve buurtbewoners.

De Leidse Welzijns Organisatie (LWO) heeft op 1 januari vorig jaar eenzijdig de koffie- en theeprijzen in alle buurthuizen met 100% verhoogd. De LWO wilde haar inkomsten verhogen. Lafeber, medewerker van Stichting Welzijnswerk De Kooi: "In Leiden-Noord wonen relatief veel mensen met een minimuminkomen, dus hier veroorzaakte de maatregel de meeste commotie. Dagelijkse bezoekers van ons buurthuis zijn nu 250 gulden per jaar meer kwijt aan koffie en thee. Daarom komen er minder mensen. En zijn er minder inkomsten. Welzijnswerk moet er juist zijn voor mensen die weinig geld hebben."

Individueel

Pater is voorzitter van Wijkkomitee Plan Noord uit het Noorderkwartier. Hij vindt het kwalijk dat het buurthuis zo zijn huiskamerfunctie kwijtraakt. "Veel buurtbewoners hebben behoefte aan een centraal ontmoetingspunt." Volgens Lafeber "brachten moeders vroeger eerst de kinderen naar school om daarna een bakkie te komen doen. In zo'n ontspannen situatie win je hun vertrouwen. Nu wordt alles steeds individueler. De basis onder het welzijnswerk valt weg. Tegenwoordig komen de LWO-ers op hun fietsje met een koffertje welzijnswerk even snel een projectje draaien in een buurthuis."

De LWO bezuinigt ook op recreatie. Lafeber: "De LWO zegt niet: je bent niet meer welkom, maar zorgt dat je je niet meer welkom voelt. En als er minder bezoekers zijn rijst de vraag of we nog wel open moeten blijven. Zo maakt men ruimte voor bijvoorbeeld kinderopvang, een vaste bron van inkomsten. Een tekenclub daarentegen kost geld. Buurthuizen dreigen steeds meer zalenverhuurcentra te worden."

Inspraakorganen opgeheven

Volgens Pater moet de LWO inspringen waar de wijkcomité's het niet kunnen bolwerken. "Meer en meer bepaalt de LWO wat de comité's moeten doen." Volgens hem houden ze elkaar bij de LWO aan het werk: "De een maakt rapporten, de ander moet die dan weer lezen. Over onze hoofden zorgen ze voor werkverschaffing voor hoger opgeleiden. Ze hebben een houding van: wij hebben gestudeerd, dus wij weten het. Zij hebben 5 jaar gestudeerd, maar wij hebben 25 jaar geleerd. Wij zijn de ogen en oren van de wijk."

Lafeber: "Van de 4200 uur LWO-werk steekt men slechts 350 uur in de praktijk. Natuurlijk kan de LWO door de bezuinigingen minder doen. Maar ze kunnen er ook voor kiezen meer vrijwilligers te zoeken." Volgens Pater gebeurt dat niet omdat de LWO geen verantwoordelijkheden kan delen. Lafeber: "Alle inspraakorganen zijn opgeheven. Er zouden buurtplatforms komen, maar die zijn er 9 maanden later nog niet. Wel heeft de LWO in de tussentijd eigengereid het buurthuizenbeleid uitgestippeld."

Arbeiderskinderen

Volgens Lafeber zijn "de LWO-medewerkers steeds hoger opgeleid. Die zien in al onze kinderen problemen omdat het arbeiderskinderen zijn. Ze hebben tien uur jongerenwerk beschikbaar voor stadsdeel Noord. Dat is veel te weinig. Jongeren van acht jaar lopen in groepjes op straat en merken de macht die ze zo kunnen uitoefenen. Eerst op andere kinderen, dan op volwassenen. Dat eindigt met beroving. Dat is treurig, daarom ben ik boos op de LWO. Het gaat om onze wijk, onze kinderen."

Zelfbeheer

Stichting Welzijnswerk De Kooi bestaat uit onder andere ouderenwerk, de speeltuinvereniging en het wijkcomité. Samen beheren die buurthuis De Kooi. De LWO is slechts exploitant. Dat is uniek. Bijna alle andere buurthuizen staan onder beheer van de LWO. Dat wil de LWO ook met De Kooi. Lafeber vindt dat alle buurthuizen juist teruggegeven moeten worden aan de buurten.

Lafeber benadrukt het belang van samenwerking. "Groepen in buurthuizen moeten elkaar ondersteunen, maar dat geldt ook tussen buurthuizen onderling. In elk geval per stadsdeel, want zo is de LWO ook georganiseerd. Anders word je tegen elkaar uitgespeeld. De problemen die een ander buurthuis heeft kun jij volgende week ook krijgen."

Terug