Lokaal Kabaal 9, oktober 1995

Auteur: Eric Krebbers


Bezuinigingen op Leidse gehandicapten onderzocht

Nederland is obsceen rijk. Toch slaat de overheid de laatste tijd gehandicapten om de oren met de ene na de andere bezuinigingsmaatregel. GroenLinks raadslid Rianne Peeters vroeg wethouder Koek om een onderzoek naar de gevolgen voor Leidse gehandicapten.

Sinds 1 april 1994 geldt de nieuwe Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Sinds die dag is er veel minder geld beschikbaar voor gehandicapten en zijn de gemeenten verantwoordelijk voor woningaanpassingen, rolstoelen en vervoer van gehandicapten. Het rijk stelde hen in totaal 770 miljoen ter beschikking.

Volgens de Gehandicaptenraad gaven de gemeenten daarvan vorig jaar uiteindelijk maar 470 miljoen daadwerkelijk uit aan gehandicapten-voorzieningen. De rest gooiden de meeste gemeenten op de grote hoop. Leiden niet. Peeters: "Hier hebben we het geld geoormerkt." Volgens minister Melkert hadden veel gehandicapten voor het verlopen van de oude regeling nog even snel een nieuwe rolstoel aangevraagd. Het aantal aanvragen voor de nieuwe WVG zou daardoor minder zijn geweest. Onbekendheid met de nieuwe wet zou een andere oorzaak zijn. Peeters wil daarom dat Leidse gehandicapten intensief voorgelicht worden over de mogelijkheden.

Winsten

De nettowinsten van de Nederlandse bedrijven op de Amsterdamse beurs stegen vorig jaar met liefst 41% tot 22,8 miljard gulden. De winsten van de banken en fondsen zijn daar nog niet bijgerekend. Het aantal miljonairs in Nederland steeg tot 80 duizend. Ondertussen worden gehandicapten getroffen door reeksen bezuinigingen. De "eigen bijdrage" werd ingevoerd of verhoogd voor onder andere dieetkosten, speciaal schoeisel en aanvullende thuiszorg. De uitkeringen van de AWW gingen omlaag. De ziekenfondspremies voor bijvoorbeeld tandartsen en fysiotherapeuten gingen omhoog. De WAO verslechterde. De belastingaftrek van meerkosten ten gevolge van handicaps werd verminderd in het kader van het plan Oort. En straks wordt hoogstwaarschijnlijk nog de eigen bijdrage voor huisartsenbezoek en verpleeghuisopname verhoogd.

Onderzoek

Peeters heeft wethouder Koek gevraagd om een onderzoek naar de gevolgen van al deze maatregelen voor de Leidse gebruikers van de WVG. Peeters: "Die zijn niet voor iedereen gelijk. Maar sommigen worden door veel van de maatregelen tegelijk getroffen." Ze wil in Leiden de gevolgen zoveel mogelijk "opvangen met een individuele zorg op maat. Net zoiets als bij de bijzondere bijstand." Ze wil daarvoor het overgebleven WVG-geld gebruiken. De gehandicaptenraad vindt dat dat geld besteed moet worden aan afschaffen van eigen bijdragen, het schrappen van inkomensgrenzen en het uitbreiden van WVG-voorzieningen.

Terug