Lokaal Kabaal 9, oktober 1995

Auteur: Gerrit de Wit


(boekrecensie)

Schone kleren

De wereld achter de spiegel van het pashokje is er een van misstanden. Misstanden in de confectiebedrijven, de stoffenweverijen en de plaatsen waar de grondstoffen voor vezels en garen vandaan komen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door het belang van kledingfabrikanten om zo goedkoop mogelijk te produceren. Het gevolg hiervan is dat vele fabrikanten het werk uitbesteden en uitwijken naar zogenaamde lage lonen-landen en illegale naai-ateliers. Arbeiders zijn het kind van de rekening in deze op winst beluste maalmolen. Zij krijgen te maken met slechte arbeidsomstandigheden.

De grondstoffen die gebruikt worden om vezels en garen te maken zijn over het algemeen opgekweekt met hoge doses bestrijdingsmiddelen. Bij het verven en krimpvrij maken van kleding worden veel chemicaliën gebruikt. Een zware belasting voor het milieu. Ook kunnen bepaalde chemicaliën in kleding kanker of andere gezondheidsklachten veroorzaken.

Het hele scala aan sociale misstanden en milieuvervuiling passeert de revue in het boek "Aangekleed, uitgekleed" van de Alternatieve KonsumentenBond. Op diepgravende wijze worden de ondoorzichtige netwerken van bekende kledingfabrikanten en -winkels doorgelicht. En soms wel op zo'n technische manier dat het taai is om het boek door te komen. Na het lezen is het als consument om moedeloos van te worden. Wordt er dan helemaal geen eerlijke en schone kleding gemaakt!? Jawel, kledingstukken met het Eko- en Milieukeurmerk bieden de beste garantie voor milieuvriendelijke produktie. En kledingstukken van de Wereldwinkels komen er wat betreft redelijke arbeidsomstandigheden het beste van af.

Aangekleed uitgekleed. Uitgeverij: Alternatieve Konsumenten Bond (AKB), ƒ 15,50.

Terug